ΚΟΣΜΟΣ

Επιμένει στους δασμούς ο Τραμπ - «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», απαντά το Μεξικό

Επιμένει στους δασμούς ο Τραμπ - «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», απαντά το Μεξικό
AP Photo/David Zalubowski

Ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε τις επιθέσεις του εναντίον του Μεξικού, απαιτώντας αυτή τη φορά από τη μεξικανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει άμεσα το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, λίγες ώρες αφότου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι θα επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα με αφορμή το πρόβλημα της παράτυπης μετανάστευσης.

«Το Μεξικό πρέπει να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας που βρίσκεται στα χέρια των βαρόνων των ναρκωτικών και των καρτέλ. Οι δασμοί θα σταματήσουν τα ναρκωτικά όπως και τους παράνομους μετανάστες», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

Το βράδυ της Πέμπτης ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί 5% στα προϊόντα που εισάγονται από το Μεξικό, αρχής γενομένης από τη 10η Ιουνίου. Οι δασμοί θα αυξάνονται σταδιακά για να φτάσουν το 25% την 1η Οκτωβρίου.

«Το Μεξικό βγάζει μια ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ από τις ΗΠΑ, επί δεκαετίες, μπορούν εύκολα να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Ήρθε ο καιρός να κάνουν επιτέλους αυτό που πρέπει να γίνει», είπε.

Οι νέοι δασμοί μπορεί να απειλήσουν τη νέα εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με το Μεξικό και τον Καναδά (USCMA), την ώρα που ο Λευκός Οίκος πιέζει το Κογκρέσο να την εγκρίνει.

Στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων: Υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία

Με τη σειρά του ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός στην Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για το εμπόριο δήλωσε ότι είναι προς το συμφέρον τόσο των ΗΠΑ όσο και του Μεξικού να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το μεταναστευτικό πριν τεθούν σε εφαρμογή οι τιμωρητικοί δασμοί στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα.

«Το Μεξικό είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος και οι νέοι δασμοί δεν έχουν τεθεί ακόμη σε ισχύ. Επομένως, υπάρχει ένα παράθυρο για να βρουν οι δυο χώρες κοινό έδαφος. Είναι προς το συμφέρον και το δύο να το πράξουμε, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για να ενισχύσουμε την ασφάλεια», ανέφερε ο Κέβιν Μπρέιντι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η αντίδραση του Καναδά

Η απειλή του Αμερικανού προέδρου να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα μεξικανικά προϊόντα δεν αφορά τον Καναδά, ο οποίος θα προχωρήσει στην επικύρωση της νέας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ των τριών χωρών (USMCA), τόνισε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Κρίστια Φρίλαντ.

«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω ότι αυτό το συνοριακό ζήτημα μεταξύ του Μεξικού και των ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα, όπως και η διαχείριση του κοινού συνόρου μας με τις ΗΠΑ είναι ένα διμερές θέμα μεταξύ του Καναδά και των ΗΠΑ», είπε η Φρίλαντ μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Ασφαλώς, είμαστε εταίροι σε μια τριμερή εμπορική συμφωνία και αυτή είναι μια σημαντική εταιρική σχέση, όμως η κάθε χώρα έχει και διμερή ζητήματα», εξήγησε.

Η Φρίλαντ δεν διευκρίνισε, όταν ρωτήθηκε, αν ο Καναδάς ανησυχεί για τις επιπτώσεις που θα έχει η επιβολή δασμών στην επικύρωση της νέας εμπορικής συμφωνίας. Νωρίτερα όμως είχε επισημάνει ότι ο Μεξικανός πρόεδρος Άντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ σχεδιάζει παρ' όλ' αυτά να επικυρώσει τη συμφωνία. «Ο Μεξικανός πρόεδρος είπε σήμερα, μιλώντας από το Μεξικό, ότι το Μεξικό σκοπεύει να προχωρήσει τη διαδικασία επικύρωσης», υπενθύμισε σε ομιλία της στο κοινοβούλιο.

«Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας»

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών του Μεξικού σημείωσε πως η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της έναντι των σαρωτικών δασμών, με τους οποίους απειλεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος χρησιμοποιεί το εμπόριο σαν μια πινιάτα, την οποία χτυπάει για να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Η Λουζ Μαρία ντε λα Μόρα σημείωσε ότι το πολυμερές εμπορικό σύστημα και η υπάρχουσα εμπορική συμφωνία NAFTA έδωσαν στο Μεξικό τα εργαλεία που χρειάζεται για να απαντήσει στους δασμούς, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι κάτι που η κυβέρνησή της ήθελε να κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ