ΚΟΣΜΟΣ

Τέσσερις Ιρανοί θα δικαστούν για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία

Τέσσερις Ιρανοί θα δικαστούν για τρομοκρατία στη Σαουδική Αραβία
Υποστηρικτές των ανταρτών Χούθι (Houthi), έξω από την σαουδαβική πρεσβεία της Σαναά στην Υεμένη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, διαμαρτύρονται για την εκτέλεση του Νιμρ αλ-Νιμρ REUTERS/Khaled Abdullah

Τέσσερις Ιρανοί, μεταξύ των οποίων και ένας που κατηγορείται για κατασκοπεία, θα δικαστούν στη Σαουδική Αραβία, αναφέρει σήμερα ο σαουδαραβικός Τύπος.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ριάντ και της Τεχεράνης είναι τεταμένες το τελευταίο διάστημα, λόγω της εκτέλεσης του σιίτη Σαουδάραβα ιερωμένου Νιμρ αλ Νιμρ (Nimr al-Nimr) και των επιθέσεων που ακολούθησαν στις διπλωματικές αποστολές της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.

Η εφημερίδα Arab News γράφει ότι οι τρεις από τους Ιρανούς θα δικαστούν για «τρομοκρατία» και ο τέταρτος για «κατασκοπεία», χωρίς να δίνει περισσότερες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της, η εφημερίδα Saudi Gazette αναφέρει ότι οι κατηγορούμενοι συνελήφθησαν το 2013 και το 2014. Δεν δίνει όμως τα ονόματά τους, ούτε τις ακριβείς κατηγορίες που τους αποδίδονται.

Άλλος ένας Ιρανός εκτίει ήδη ποινή 13 ετών κάθειρξης, καθώς κρίθηκε ένοχος από σαουδαραβικό δικαστήριο για στρατολόγηση νεαρών Σαουδαράβων προκειμένου να πολεμήσουν σε γειτονικές χώρες.

Όπως υπενθυμίζει το τηλεγράφημα του ΑΠΕ, το Ριάντ διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Τεχεράνη, μετά τις επιθέσεις στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του αλ Νιμρ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για «τρομοκρατία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ