ΚΟΣΜΟΣ

Γιατί αυτά τα 15 λεπτά θεωρήθηκαν τα καλύτερα της γερμανικής τηλεόρασης

Γιατί αυτά τα 15 λεπτά θεωρήθηκαν τα καλύτερα της γερμανικής τηλεόρασης
Youtube/Screengrabs

Οι Γερμανοί παρουσιαστές Γιόκο Βίντερσαϊντ και Κλάας Χόιφερ - Ούμλαουφ είναι γνωστοί στη χώρα τους χάρη στις φάρσες που κάνουν στην εκπομπή τους.

Όμως, την προηγούμενη Τετάρτη εξέπληξαν το κοινό τους με μία διαφορετική εκπομπή.

Αφού κέρδισαν ένα στοίχημα με το τηλεοπτικό τους δίκτυο, το ProSieben, εκμεταλλεύθηκαν τα 15 λεπτά που τους δόθηκαν στη ζώνη της υψηλής τηλεθέασης για να παρουσιάσουν τρεις ανθρώπους «που έχουν περισσότερα από εμάς να πούνε» και «πάνω απ’ όλα πιο σημαντικά πράγματα», όπως δήλωσε ο Κλάας.

Ακόμη και ο ίδιος ο τηλεοπτικός σταθμός δεν γνώριζε από πριν το περιεχόμενο της εκπομπής και γι’ αυτό αρχικά φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις, τονίζοντας ότι «το ProSieben δεν έχει καμία σχέση» με τα όσα θα παρουσιαστούν, ενώ η σύντομη ανακοίνωσή του κατέληγε με τη φράση: «Ας ελπίσουμε για το καλύτερο».

Αμέσως μετά ξεκίνησε η εκπομπή, σε ένα άδειο στούντιο στο οποίο υπήρχε μόνο μία καρέκλα.

Η πρώτη που εμφανίστηκε ήταν η Πία Κλεμπ, καπετάνιος του πλοίου «Iuventa 10», το οποίο διέσωζε μετανάστες στη Μεσόγειο, όμως πλέον έχει κατασχεθεί από τις Αρχές.

pia

Επί πέντε λεπτά η Κλεμπ μίλησε για «τα πιο φονικά σύνορα του κόσμου», για το πλοίο που κυβερνούσε και με το οποίο διέσωσε 14.000 πρόσφυγες, αλλά και για τις ημέρες που πέρασε στα διεθνή ύδατα με ένα δίχρονο αγόρι που είχε πνιγεί στο ψυγείο του πλοίου και τη μητέρα του, ακόμη ζωντανή, χωρίς κανένα λιμάνι να τους δέχεται.

«Τι να πω σε αυτή την πληγωμένη γυναίκα για τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης ΕΕ;», διερωτήθηκε η Κλεμπ.

Στη συνέχεια στην καρέκλα έκατσε ο Ντίτερ Πουλ, επικεφαλής επί δέκα χρόνια μιας οργάνωσης που βοηθά άστεγους στο Βερολίνο.

dieter

Μίλησε για τις προκαταλήψεις που έχουν οι άνθρωποι για τους άστεγους και κάλεσε τους τηλεθεατές να τους μιλούν όποτε μπορούν.

Ο τρίτος καλεσμένος της εκπομπής ήταν η ακτιβίστρια Μπίργκιτ Λόμαϊερ, η οποία διηγήθηκε για τις παρενοχλήσεις και τις απειλές που δέχεται από τους νεοναζιστές γείτονές της από τότε που μετακόμισε από το Αμβούργο στο χωριό Γιάμελ στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία.

birgit

Αντί να τρομοκρατηθεί, η Μπίργκιτ μαζί με τον σύζυγό της οργανώνουν εδώ και χρόνια ένα φεστιβάλ για τη δημοκρατία και την ανεκτικότητα.

Απευθυνόμενη στους τηλεθεατές η Μπίργκιτ είπε: «Αντισταθείτε, μην τρομοκρατείστε, αξίζει».

Και με τα λόγια αυτά ολοκληρώθηκε η εκπομπή.

Οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ενθουσιώδεις, με πολλούς τηλεθεατές να δηλώνουν ότι «συγκινήθηκαν».

«Πιθανότατα τα καλύτερα 15 λεπτά που έχει προσφέρει η γερμανική τηλεόραση», σχολίασαν κάποιοι.

Μάλιστα το ProSieben, παρά τις αρχικές του επιφυλάξεις, αποφάσισε μετά το τέλος της εκπομπής «Joko & Klaas live» να την αναρτήσει στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και στον ιστότοπό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ