ΚΟΣΜΟΣ

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση των οκτώ αγνοούμενων ορειβατών στα Ιμαλάια

Συνεχίζονται οι έρευνες για την αναζήτηση των οκτώ αγνοούμενων ορειβατών στα Ιμαλάια
(AP Photo/Kevin Frayer, File)

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των οκτώ ορειβατών, οι οποίοι αγνοούνται εδώ και μία εβδομάδα στο δεύτερο υψηλότερο βουνό της Ινδίας, το Νάντα Ντεβί (7.826 μέτρα), καθώς υπάρχουν φόβοι ότι τους παρέσυρε χιονοστιβάδα.

Πρόκειται για τέσσερις Βρετανούς, δύο Αμερικανούς, έναν Αυστραλό και έναν Ινδό που επρόκειτο να αναρριχηθούν στην ανατολική κορυφογραμμή του Νάντα Ντεβί, κοντά στην Κίνα, και να επιστρέψουν στον καταυλισμό βάσης στις 26 Μαΐου.

Οι διασώστες εκφράζουν ακόμα τις ελπίδες του ότι θα εντοπίσουν ζωντανούς τους οκτώ αγνοούμενους ορειβάτες. Στις έρευνες συμμετείχαν και δύο ελικόπτερα της Ινδικής Αεροπορίας, τα οποία το πρωί της Κυριακής έψαχναν στο σημείο όπου εκτιμάται ότι εξαφανίστηκαν τα ίχνη των ορειβατών.

Οι δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή (σφοδρή βροχόπτωση και ισχυροί άνεμοι) καθήλωσαν, ωστόσο, στη συνέχεια τα ελικόπτερα, τα οποία θα συνεχίσουν αύριο, Δευτέρα, την αναζήτηση.

Μία ακόμα ομάδα διασωστών θα συνδράμει τη Δευτέρα στις έρευνες από εδάφους.

Η ομάδα, υπό τον Βρετανό Μάρτιν Μόραν, ο οποίος έχει ήδη ανέβει με επιτυχία το βουνό πολλές φορές, δεν έδωσε σημάδια ζωής στον καταυλισμό Μουνσιγιάρι, στο ινδικό κρατίδιο Ουταραχάντ, αφού ξεκίνησαν την αναρρίχησή τους στις 13 Μαΐου.

«Έχουμε κινητοποιήσει δυνάμεις για να τους εντοπίσουμε, καθώς δεν επέστρεψαν στον καταυλισμό (την προβλεπόμενη ημερομηνία της 26ης Μαΐου), όμως η κακοκαιρία επιβραδύνει τις επιχειρήσεις» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βιγάι Κουμάρ Τζογκντάντε, αξιωματούχος της περιοχής.

Οι οκτώ ορειβάτες ήταν μέρος μιας μεγαλύτερης ομάδας που αποτελείτο από 12 άτομα. Ωστόσο, μόνο τα τέσσερα από αυτά κατόρθωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό την προβλεπόμενη ημερομηνία.

Τα υπουργεία Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ινδικές Αρχές για την εξέλιξη των ερευνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ