ΚΟΣΜΟΣ

Το αλλόκοτο σύστημα μίας χώρας: Στη Ν. Κορέα τα μωρά γεννιούνται και είναι ήδη… ενός έτους

Το αλλόκοτο σύστημα μίας χώρας: Στη Ν. Κορέα τα μωρά γεννιούνται και είναι ήδη… ενός έτους
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Wong Maye-E

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν έναν… παράδοξο τρόπο να υπολογίζουν πόσο χρονών είναι ένας άνθρωπος.

Η ηλικία στη χώρα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες: «παγκόσμια» και «κορεατική ηλικία». Η πρώτη κατηγορία φυσικά έχει να κάνει με το πόσα χρόνια έχουν περάσει από τη γέννηση κάποιου, ενώ η κορεατική μπορεί να διαφέρει από ένα έως και δύο έτη!

Από τη στιγμή που ένα μωρό γεννιέται στη Νότια Κορέα θεωρείται πως είναι ήδη ενός έτους. Για παράδειγμα, εάν κάποιος έχει γεννηθεί τον Ιανουάριο του 1990 στην Κορέα, δεν είναι 29 ετών, αλλά 30.

Ακόμη πιο αλλόκοτα είναι τα πράγματα για τα μωρά που γεννιούνται προς το τέλος του έτους, καθώς η διαφορά από την πραγματική τους ηλικία είναι ακόμη μεγαλύτερη: αν ας πούμε ένα βρέφος γεννηθεί στις 31 του Δεκέμβρη, την 1η του Γενάρη θα είναι ήδη δύο ετών!

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν προφανώς μία μεγάλη σύγχυση, στην οποία ο νομοθέτης, Hwang Ju-hong, θέλει να βάλει τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNNi.

Η Νότια Κορέα είναι η μόνη χώρα στην Ανατολική Ασία που χρησιμοποιεί ακόμη το παραδοσιακό σύστημα υπολογισμού ηλικίας, σύμφωνα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο Hwang τον περασμένο χρόνο στη Βουλή. Πρότεινε να καθοριστεί ως τρόπος υπολογισμού της ηλικίας ο παγκόσμιος.

Μία… περίεργη παράδοση

Το κορεατικό σύστημα ηλικίας έχει τις ρίζες του στην Κίνα. Η κινεζική γλώσσα και γραφή κάποτε χρησιμοποιούνταν ευρέως και στην Κορέα, γεγονός που επηρέασε κατά πολύ την εξέλιξη του πολιτισμού της.

Στα κινεζικά, η ηλικία γράφεται με τακτικό αριθμητικό σύστημα (σ.σ. τα τακτικά αριθμητικά δηλώνουν τη θέση που παίρνει κάποιος ή κάτι σε μια σειρά), ξεκινώντας από το ένα. Το ίδιο συμβαίνει και στα κορεατικά. Δηλαδή, όταν γεννιέται ένα μωρό είναι στον πρώτο του χρόνο (han sal) και στις 31 Δεκεμβρίου μπαίνει στον δεύτερο (du sal).

Στα αγγλικά το «han sal» όμως μεταφράζεται ως «one year old» δηλαδή ενός έτους και όχι πρώτο έτος, πράγμα που δημιουργεί μεγάλη σύγχυση.

Κι ενώ στην Κίνα το παραδοσιακό αυτό σύστημα έχει εξαλειφθεί, οι άνθρωποι το χρησιμοποιούν ακόμη για να ξεχωρίσουν την εικονική ηλικία (xusui) από την πραγματική (shisui). Το θετικό είναι, πως όταν ερωτηθούν από κάποια δημόσια υπηρεσία, δίνουν την πραγματική!

Στη Νότια Κορέα αυτή τη στιγμή οι νόμοι είναι κάτι σαν έναμείγμα διαφορετικών συστημάτων. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την παραδοσιακή κορεατική ηλικία καθημερινά, αλλά η νόμιμή τους ηλικία βασίζεται κυρίως στην πραγματική.

Ωστόσο, συγκεκριμένοι νόμοι, όπως για παράδειγμα αυτός που αφορά το ηλικιακό όριο για την παρακολούθηση ταινιών, βασίζονται στο έτος που έχει γεννηθεί ένα άτομο, πράγμα που έρχεται σε κόντρα με τον τρόπο που η χώρα αντιμετωπίζει την ηλικία κάποιου. Καμία σημασία δεν δίνεται στον μήνα. Δηλαδή, δύο άτομα που έχουν γεννηθεί τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 1990 αντίστοιχα, αντιμετωπίζονται ως συνομήλικοι.

Εάν το νομοσχέδιο που προτείνει ο Hwang Ju-hong περάσει, τότε η Νότια Κορέα θα χρησιμοποιεί το παγκόσμιο σύστημα «σε νομικές υποθέσεις και επίσημα έγγραφα».

Ο Hwang ισχυρίζεται ότι έχει την υποστήριξη άλλων βουλευτών, αλλά ενδέχεται να υπάρξουν καθυστερήσεις, ικανές να «βυθίσουν» το εγχείρημά του.

In South Korea, you're a 1-year-old the day you're born. Some want to change that
By James Griffiths and Yoonjung Seo, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ