ΚΟΣΜΟΣ

Κυπριακό: Πιο κοντά από ποτέ η λύση, λέει ο Γ.Γ του ΟΗΕ

Κυπριακό: Πιο κοντά από ποτέ η λύση, λέει ο Γ.Γ του ΟΗΕ
PHASMA / ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Ως μια πραγματικά μοναδική ευκαιρία αντιμετωπίζει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μούν τη σημερινή συγκυρία στο Κυπριακό.

Στην επίσημη έκθεση για την αποστολή των καλών του υπηρεσιών, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι αποτελεί πεποίθησή του πως η λύση είναι σήμερα «πιο κοντά από ποτέ» και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να διατηρήσουν την υπάρχουσα δυναμική, καθώς «οι συνομιλίες βρίσκονται σε ουσιαστική φάση και εξετάζονται βασικά ζητήματα σε όλα τα κεφάλαια».

Ο Μπαν Κι Μουν θεωρεί ότι οι προσεχείς μήνες παραμένουν ζωτικής σημασίας για να μπορέσουν οι δύο πλευρές να καταλήξουν στους «σκληρούς συμβιβασμούς», που είναι αναγκαίοι για την επίτευξη συνολικής διευθέτησης το συντομότερο.

Στην επτασέλιδη έκθεση, που δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Μπαν Κι Μούν υπογραμμίζει ότι, προκειμένου να προχωρήσουν προς τα εμπρός οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε περαιτέρω συγκλίσεις στα εκκρεμή ζητήματα για όλα τα κεφάλαια, ιδιαίτερα το περιουσιακό.

Δηλώνει πεπεισμένος ότι η πρόοδος στο περιουσιακό θα οδηγήσει σε αυξημένη ετοιμότητα και τις δύο πλευρές να εμπλακούν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στο εδαφικό, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό, διότι απομένει ακόμα να γίνει ουσιαστική εργασία στις διαπραγματεύσεις.

Διαβάστε επίσης

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο Κυπριακό

ΔΗΜΟΦΙΛΗ