ΚΟΣΜΟΣ

Γιατρός serial killer στις ΗΠΑ: Σκότωσε 25 ασθενείς του

Γιατρός serial killer στις ΗΠΑ: Σκότωσε 25 ασθενείς του

Στο εδώλιο δικαστηρίου του Οχάιο κάθισε ένας γιατρός, ο οποίος κατηγορείται για τη δολοφονία 25 ασθενών του. Όπως αποδείχθηκε, τους χορηγούσε μεγάλες δόσεις ενός οπιοειδούς, που επέφεραν τον θάνατό τους.

Ο 43χρονος William Husel δήλωσε αθώος, όμως δεν έπεισε τις δικαστικές Αρχές, που όρισαν εγγύηση ύψους 1 εκατομμυρίου δολαρίων για την αποφυλάκισή του. Δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα κίνητρα του γιατρού.

Η δολοφονική δράση του Husel αποκαλύφθηκε ύστερα από την καταγγελία ενός φαρμακοποιού, ο οποίος ενημέρωσε το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν ο 43χρονος πως χορηγούσε στους ασθενείς του μεγάλες ποσότητες φεντανύλης.

Ο κατηγορούμενος εργαζόταν στο Mount Carmel Health System από το 2013, όμως μετά την καταγγελία απολύθηκε και το ιατρικό συμβούλιο του νοσοκομείου του πήρε την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος.

Η διεύθυνση του νοσοκομείου ξεκίνησε μία εσωτερική έρευνα και διαπίστωσε πως υπήρχαν συνολικά 35 ύποπτες περιπτώσεις. Όπως αποκαλύφθηκε σε 25 εξ αυτών των ασθενών ο γιατρός είχε χορηγήσει μεγάλη δόση της φεντανύλης, η οποία είναι 50-100 φορές ισχυρότερη από τη μορφίνη.

Θύματα του 43χρονου ήταν συνήθως άτομα που νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Οι δόσεις που τους χορηγούσε ήταν μεγαλύτερες από αυτές που δίνουν οι γιατροί σε ασθενείς μετά από επεμβάσεις.

AP 19036772376880

Το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν: Πηγή: AP Photo

Ο γενικός εισαγγελέας της κομητείας Φράνκλιν, Ron OBrien, σημείωσε πως μπορεί η υγεία των ασθενών να ήταν επιβαρυμένη, όμως, ο γιατρός έκοβε πρόωρα το νήμα της ζωής τους.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο γιατρός σκότωνε τα θύματά του τα βράδια που είχε εφημερία.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατέθεσαν πολλοί υπάλληλοι του νοσοκομείου: νοσοκόμες, φαρμακοποιοί, γιατροί, καθώς οι Αρχές υποπτεύονται ότι ο Husel ενδέχεται να είχε κάποιον συνεργό.

«Δεν μπορεί να έγινε χωρίς να έχει γίνει αντιληπτό από νοσοκόμες, φαρμακοποιούς…», σημείωσε ο Gerald Leeseberg, ο συνήγορος 17 εκ των οικογενειών θυμάτων που έχουν καταθέσει μήνυση κατά του νοσοκομείου.

Πολλοί από τους εργαζομένους τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ποινικές διώξεις, σημειώνουν οι New York Times.

Η έρευνα έδειξε πως παρότι οι περισσότεροι από τους 25 ασθενείς θα είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω της κατάστασης της υγείας τους, ορισμένοι, όμως, μπορούσαν να σωθούν.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν επιχείρησε ποτέ να κάνει ευθανασία σε κάποιον», είπε ο συνήγορος του γιατρού, Richard Blake, ο οποίος τόνισε πως το μόνο που ήθελε ο πελάτης του ήταν να μειώσει τον πόνο των ετοιμοθάνατων ασθενών του.

Ο γενικός εισαγγελέας γνωστοποίησε πως δεν θα ζητήσει τη θανατική ποινή για τον Husel, καθώς, όπως είπε, δεν μπορούσε να αποδείξει πως τα εγκλήματά του ήταν προμελετημένα. Για κάθε μία από τις δολοφονίες, ο 43χρονος είναι αντιμέτωπος, όμως, με 15 έτη έως και ισόβια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ