ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Μεγάλες διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Πολωνία: Μεγάλες διαδηλώσεις για το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ
REUTERS/Kacper Pempel

Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί βγήκαν στους δρόμους σήμερα, σε πολλές πόλεις της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για τον νέο νόμο με τον οποίο τα δημόσια μέσα ενημέρωσης της χώρας περνούν υπό τον άμεσο έλεγχο της κυβέρνησης.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση έγινε στη Βαρσοβία όπου περίπου 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από την έδρα της δημόσιας τηλεόρασης, στο κέντρο της πρωτεύουσας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των δημοτικών αρχών.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πολωνικές και ευρωπαϊκές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως "Ελεύθερα ΜΜΕ, ελεύθερη Πολωνία" και "Δημοκρατικά μέσα ενημέρωσης", αλλά και αντικυβερνητικά συνθήματα.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν σε 20 πόλεις από την Επιτροπή Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (KOD), μια πρωτοβουλία πολιτών. Οι περισσότερες έγιναν έξω από τα τοπικά γραφεία της δημόσιας τηλεόρασης TVP.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα επικύρωσε την Πέμπτη τον αμφιλεγόμενο νόμο για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, παρά τις επιφυλάξεις και την απειλή κυρώσεων που είχε εκφράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο νόμος θέτει την τηλεόραση και το ραδιόφωνο υπό τον έλεγχο της συντηρητικής κυβέρνησης της χώρας και επιτρέπει την αντικατάσταση των διευθυντών των δημόσιων μέσων και τον διορισμό νέων της επιλογής της κυβέρνησης.

Πολλές διεθνείς οργανώσεις, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, αλλά και ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούζνιεκς έχουν επικρίνει τον νόμο και είχαν ζητήσει να μην επικυρωθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ