ΚΟΣΜΟΣ

Εκδηλώσεις ομόνοιας από τους μουσουλμάνους της Γαλλίας

Εκδηλώσεις ομόνοιας από τους μουσουλμάνους της Γαλλίας
REUTERS/Jean-Paul Pelissier

Εκατοντάδες μουσουλμανικά τεμένη σε ολόκληρη τη Γαλλία συμμετέχουν σε μία πρωτοφανούς κλίμακας εκδήλωση "ανοικτές πόρτες", προσφέροντας διευκρινίσεις και "τσάι της αδελφοσύνης" στους επισκέπτες, για να υπερασπισθούν ένα ισλάμ της "ομόνοιας" στη χώρα που βρίσκεται υπό το σοκ των τζιχαντιστικών επιθέσεων.

Εναν χρόνο μετά τις επιθέσεις κατά του Charlie Hebdo και του Hyper Cacher, η πρωτοβουλία προήλθε από το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Λατρείας, που εκπροσωπεί τα μουσουλμανική τεμένη της Γαλλίας.

"Αναρωτηθήκαμε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να ενισχύσουμε την εθνική ομόνοια και συνοχή με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ανουάρ Κμπιμπές.

REUTERS/Vincent Kessler

"Αντί θα ασχοληθούμε με τις τραγικές ενέργειες, μας φάνηκε πιο χρήσιμο να γιορτάσουμε 'το πνεύμα της 11ης Ιανουαρίου', το πνεύμα των γιγάντιων διαδηλώσεων των πολιτών της Κυριακής μετά τις επιθέσεις. Με έναν στόχο: να δημιουργήσουμε χώρους συνύπαρξης και ανταλλαγών ανάμεσα σε πιστούς και το σύνολο των συμπολιτών μας".

Αυτό το "τσάι της αδελφοσύνης" παίρνει διάφορες μορφές: προσφορά ζεστών ροφημάτων και γλυκών, ξεναγήσεις, συζητήσεις, εργαστήρια καλλιγραφίας, πρόσκληση για συμμετοχή στις πέντε προσευχές της ημέρας...

Προσκεκλημένος στο τέμενος του Σεντ-Ουέν ντ' Ομόν, στην περιοχή του Παρισιού, ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ χαιρέτισε την πρωτοβουλία λέγοντας ότι "η Γαλλική Δημοκρατία έχει ανάγκη, όσο ποτέ, τη δέσμευση όλων των μουσουλμάνων της Γαλλίας" και προειδοποιώντας ότι "θα επιδείξει τη μεγαλύτερη αυστηρότητα κατά των αυτόκλητων ιμάμηδων που κηρύσσουν το μίσος".

Η εκδήλωση "ανοικτές πόρτες" δεν αφορά και τα 2.500 τεμένη και αίθουσες προσευχής της Γαλλίας, αλλά την πλειοψηφία των σημαντικών χώρων μουσουλμανικής λατρείας.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ