ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Συνοδεία φρεγατών το γεωτρύπανο Γιαβούζ

Ερντογάν: Συνοδεία φρεγατών το γεωτρύπανο Γιαβούζ
(AP Photo)

Ανεβάζει ακόμη περισσότερο το «θερμόμετρο» στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την προαναγγελία ερευνών και γεώτρησης δήλωσε τώρα πως το γεωτρύπανο Γιαβούζ θα συνοδεύεται από φρεγάτες.

«Το νέο τουρκικό γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύεται από φρεγάτες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους, συμπληρώνοντας παράλληλα:

«Οι Τουρκοκύπριοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους κατοίκους στη “Νότια Κύπρο”, ειδικά σε ζητήματα όπως το πετρέλαιο».

Προ ημερών, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο θα ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα Ιουνίου ενώ τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο να… πιάσει δουλειά και να ξεκινήσει νέα γεώτρηση.

Ο Τούρκος υπουργός είχε πει σε ομιλία του πως η γεώτρηση του «Πορθητή» στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα στο Finike 1 ενώ παράλληλα προσέθεσε πως συνεχίζονται οι εργασίες για την τεχνολογική ανάπτυξη του δεύτερου γεωτρύπανου «Γιαβούζ».

«Έτσι στην ανατολική Μεσόγειο θα κυματίζει η σημαία μας στους δύο γίγαντες, τον Πορθητή και το Γιαβούζ. Όπως έχουμε πει πάντοτε, στις εργασίες έρευνας και γεώτρησής μας έχουμε δώσει προτεραιότητα στην προστασία των δικαιωμάτων της χώρας μας και της "τδβκ". Ως Τουρκία ήμασταν πάντοτε υπέρ της λύσης στην Κύπρο και την Μεσόγειο και είμαστε οι πιο σημαντικοί υποστηρικτές του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας» είχε πει ο Τούρκος υπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ