ΚΟΣΜΟΣ

Επίδειξη δύναμη των ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας με B-52 σε απόσταση βολής

Επίδειξη δύναμη των ΗΠΑ κατά της Β. Κορέας με B-52 σε απόσταση βολής
Βορειοκορεάτες παίρνουν μέρος σε μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Κιμ Γιονγκ Ουν (Kim Jong Un) σε φωτογραφία που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Βορείου Κορέας KCNA, στις 8 Ιανουαρίου 2015. Τρεις ημέρες μετά, οι ΗΠΑ απάντησαν στην πυρηνική δοκιμή της Πιονγιάνγκ, στέλνοντας βομβαρδιστικό B-52 σε απόσταση βολής από τα σύνορα KCNA

Στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησε σήμερα (10/1) πτήση σε χαμηλό ύψος στον εναέριο χώρο της Νότιας Κορέας, κάνοντας επίδειξη δύναμης μετά την πυρηνική δοκιμή στην οποία προχώρησε η Βόρεια Κορέα την Τετάρτη.

Το στρατηγικό βομβαρδιστικό, που μπορεί να μεταφέρει πυραύλους με πυρηνική γόμωση και η βάση του οποίου είναι το νησί Γκουάμ (Guam) στον Ειρηνικό Ωκεανό, συνοδευόταν από δύο μαχητικά, ένα αμερικανικό F-16 Fighting Falcon κι ένα νοτιοκορεάτικο F-15K Slam Eagle.

Μετά την πτήση επέστρεψε στο Γκουάμ, όπως διευκρίνισε ο αμερικανικός στρατός σε ανακοίνωσή του.

«Η πτήση, η οποία έγινε σήμερα, επιδεικνύει την ισχύ και τις δυνατότητες της συμμαχίας», ανέφερε ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι (Curtis Scaparrotti), επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και πρώην διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του NATO στο Αφγανιστάν.

Πριν από την πραγματοποίηση της πτήσης, η διοίκηση της αεροπορικής βάσης Οσάν (Osan) ενημέρωσε διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τα επίπεδα ετοιμότητας της συμμαχίας ΗΠΑ - Ν. Κορέας.

«Οι αποστολές των B-52 ενισχύουν τη δέσμευση των ΗΠΑ υπέρ της ασφάλειας των συμμάχων και εταίρων μας και επιδεικνύουν μία από τις πολλές δυνατότητες που διατίθενται για την άμυνα της Δημοκρατίας της Κορέας», τόνισε ο υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Νότια Κορέα και αντιπτέραρχος Τέρενς Ο' Σόνεσι (Terrence O’Shaughnessy).

Όπως μετέδωσε νωρίς το πρωί της Κυριακής το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το βομβαρδιστικό έκανε πέρασμα πάνω από την αεροπορική βάση Οσάν, 70 χλμ. νότια των συνόρων Βορείου και Νοτίου Κορέας, που απέχει 64 χλμ. αντίστοιχα από την νοτιοκορεατική πρωτεύουσα Σεούλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ