ΚΟΣΜΟΣ

Διχόνοια, απειλές και επεισοδιακές διαδηλώσεις: Στη δίνη της πολιτικής αναταραχής η Αλβανία

Διχόνοια, απειλές και επεισοδιακές διαδηλώσεις: Στη δίνη της πολιτικής αναταραχής η Αλβανία
AP Photo/Hektor Pustina

Στη δίνη πολιτικής αναταραχής με απρόβλεπτο μέλλον έχει εισέλθει η Αλβανία, με τον πρόεδρο Ιλίρ Μέτα να ακυρώνει, με παρέμβασή του, τις δημοτικές εκλογές, μετά από μήνες μαζικών, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. 

Η ανακοίνωση του Αλβανού προέδρου που, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν επιτρέπει τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών», έγινε ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη επεισοδιακή συγκέντρωση έξω από το κοινοβούλιο στα Τίρανα, με τους διαδηλωτές να πετούν βόμβες μολότοφ και καπνογόνα και τους αστυνομικούς να κάνουν χρήση δακρυγόνων για την απομάκρυνσή τους.

Οι διαδηλωτές αλλά και η αντιπολίτευση που τον κατηγορεί για «εκλογική απάτη και διαφθορά» αξιώνουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, Έντι Ράμα και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ζητούν, ακόμα, τη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης, αρνούμενοι τις διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό.

Ο Λουζλίμ Μπασά δε, αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανίας απηύθυνε έκκληση στα πλήθη να συνεχίσουν τις οργισμένες κινητοποιήσεις έως ότου ο Ραμα εξωθηθεί σε παραίτηση. Χαρακτήρισε δε, την απόφαση Μέτα για ακύρωση των εκλογών ως τον «πρώτο καρπό της μάχης κατά του Έντι Ράμα».

Η στάση του Ράμα

Από την άλλη, ωστόσο, ο Αλβανός πρωθυπουργός που ηγείται της χώρας από το 2013, τόνισε πως οι δημοτικές εκλογές δεν ακυρώνονται: «Το λέω άλλη μία φορά, οι εκλογές θα γίνουν. Εάν κάποιος παρεμποδίσει τις εκλογές, τότε θα δει αυτό που ούτε στα χειρότερα όνειρα του δεν έχει δει», τόνισε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το himara.gr.

«Ο Πρόεδρος ήταν πολύ σαφής στις δημόσιες δηλώσεις του, όταν είπε πως και τα δύο μέρη θα πρέπει να είναι σύμφωνα. Εμείς δεν είμαστε σύμφωνοι και εδώ τελειώνει το θέμα. Πρέπει να είναι και τα δύο μέρη σύμφωνα. Το μεγαλύτερο μέρος δεν είναι σύμφωνο. Η 30η Ιουνίου είναι η οριακή προθεσμία του Συντάγματος», σημείωσε δε, σχολιάζοντας τη δήλωση Μέτα.

Η διεθνής κοινότητα έχει καλέσει πολλάκις τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας να αποφεύγουν την υποκίνηση βίας και να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Πολλοί δε, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος Μέτα, έχουν προειδοποιήσει πως η κλιμακούμενη πολιτική κρίση ίσως απειλήσει την ενταξιακή προοπτική της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση - φόβοι που μοιάζουν να επιβεβαιώνονται, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γερμανία.

Σε κίνδυνο η ενταξιακή προοπτική στην ΕΕ

Προ ημερών, η Μέρκελ ανακοίνωσε πως «παγώνει» τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε αρνητικά στην επιθυμία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες, δεδομένης και της διάστασης απόψεων μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα της Sueddeutsche Zeitung και του οικονομικού ειδησεογραφικού ιστότοπου finanzen.de, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι «μια σχετική απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί από γερμανικής πλευράς το νωρίτερο τον Οκτώβριο», μιλώντας την περασμένη Πέμπτη, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag.

«Λυπούμαι πολύ για το γεγονός ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) απορρίπτει αυτό που είχε υποσχεθεί πριν από έναν χρόνο, να ξεκινήσουν τον Ιούνιο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία», δηλώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Ροτ (SPD) προς τη Sueddeutsche Zeitung και προσθέτει ότι οι δύο χώρες έχουν «κάνει τα μαθήματά τους».

Με το βλέμμα «στη δική μας ασφάλεια και στη σταθερότητα της περιοχής είναι απαραίτητο να παραμείνουμε αξιόπιστοι και να στείλουμε θετικά μηνύματα. Όλα τα άλλα θα αποτελούσαν απροσεξία από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, τόνισε ο Γερμανός υφυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ