ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον σε Βρυξέλλες: «Δεν πληρώνω» - Τι επιδιώκει ο υποψήφιος διάδοχος της Μέι

Μπόρις Τζόνσον σε Βρυξέλλες: «Δεν πληρώνω» - Τι επιδιώκει ο υποψήφιος διάδοχος της Μέι
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Rui Vieira

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο επικρατέστερος υποψήφιος για τη διαδοχή της Τερέζας Μέι στον πρωθυπουργικό θώκο, δήλωσε ότι θα παρακρατήσει 45 δισ. ευρώ, ποσό αποχώρησης που καλείται να καταβάλει το Λονδίνο στον κοινοτικό προυπολογισμό. Η «απειλή» αυτή αποσκοπεί στην άσκηση πίεσης προς τις Βρυξέλλες, προκειμένου να υποχωρήσουν στο θέμα του backstop, δηλαδή της ασφάλειας των ανοιχτών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Sunday Times, ο επί δύο θητείες δήμαρχος Λονδίνου δηλώνει ότι εγγυάται τα δικαιώματα και την επ' αόριστον παραμονή όλων των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν και εργάζονται στη Βρετανία.

Επίσης τονίζει ότι θα εντείνει τις προετοιμασίες για ασφαλή αποχώρηση από την ΕΕ δίχως συμφωνία, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως αναμεταδίδει η ελληνική έκδοση της DW. Προσθέτει, επίσης, ότι είναι ο μόνος από τους υποψηφίους για τη διαδοχή της Μέι που μπορεί να νικήσει τους Νάιτζελ Φἀρατζ και Τζέρεμι Κόρμπιν.

«Ειλικρινά πιστεύω πως μόνο εγώ μπορώ να περἀσω τη χώρα από τη Σκύλα και τη Χάρυβδη των Κόρμπιν και Φἀρατζ και να την οδηγήσω σε ήρεμα νερά. Μια Βρετανία για όλους», τονιζει ο Τζόνσον, υπό την προυπόθεση ότι θα εκλεγεί στην ηγεσία των Τόρις, αναλαμβάνοντας καθήκοντα πρωθυπουργού.

Η Μέι παραιτήθηκε από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος την Παρασκευή, εξέλιξη με την οποία σήμανε την έναρξη της κούρσας για την ανάδειξη του επικεφαλής των Τόρις και της κυβέρνησης της χώρας, χωρίς τη διεξαγωγή εκλογών.

Ο Τζόνσον, φαβορί στα βρετανικά γραφεία στοιχημάτων για τη διαδοχή της Μέι, εκμυστηρεύεται ότι έχει συγχωρέσει τον συνυποψήφιο του, Μάικλ Γκόουβ, για «την πισώπλατη μαχαιριά» που τον ανάγκασε να αποχωρήσει από τη πρώτη κούρσα για εκλογή ηγέτη, το 2016. Υπόσχεται μάλιστα πως θα του δώσει σημαντικό υπουργείο στην κυβέρνηση του.

Παρόλο που, σύμφωνα με δημοσκόπηση, ο Μπρόρις Τζόνσον είναι ο δημοφιλέστερος υποψήφιος στα περίπου 100.000 μέλη των Συντηρητικών, που σε περίπτωση ισοψηφίας των δύο εναπομεινάντων υποψηφίων θα κληθούν να δώσουν τη λύση, δεν είναι βέβαιο πως θα περάσει από τις συμπληγάδες των βουλευτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ