ΚΟΣΜΟΣ

Χάους συνέχεια στην Αλβανία: Ο Ράμα ετοιμάζεται να καθαιρέσει τον Μέτα

Χάους συνέχεια στην Αλβανία: Ο Ράμα ετοιμάζεται να καθαιρέσει τον Μέτα
(AP Photo/Ronald Zak)

Διαδικασίες για την καθαίρεση του Ιλίρ Μέτα δρομολογεί ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος δεν φάνηκε να εκπλήσσεται από την απόφαση του προέδρου της χώρας να ακυρώσει τις δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο κοινοβούλιο, ο Ράμα είπε πως την Πέμπτη θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Βουλής για να προχωρήσει στην καθαίρεση του Μέτα.

«Η απόφαση του προέδρου ήταν αναμενόμενη. (...) Έτσι, τίποτα δεν μπορεί να μάς σταματήσει από το να προχωρήσουμε κανονικά στις εκλογές την 30 Ιουνίου. Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο ντιμπέιτ στο κοινοβούλιο. Να αποκαλύψουμε όλα τα επιχειρήματα κατά της απόφασης του προέδρου. Πρέπει να εστιάσουμε στην 30 Ιουνίου. Βρισκόμαστε στα μέσα του παιχνιδιού. Μετά τη συζήτηση, το θέμα θα συζητηθεί στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή» είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, όπως μεταδίδει το Albanian Daily News.

Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης τύπου σήμερα, Δευτέρα, «στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του».

Χτες, ο Έντι Ράμα υποστήριξε πως ο Μέτα δεν έχει πλέον θέση στο γραφείο του προέδρου.

Μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του, ο πρωθυπουργός της χώρας διεμήνυσε πως οι εκλογές της 30ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν όπως ακριβώς έουν προγραμματιστεί.





Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζίμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης.

Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «σπινθήρας» στην συσσωρευμένη στην πολιτική ατμόσφαιρα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εύφλεκτη ύλη.

Το Σάββατο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια στα Τίρανα μεταξύ διαδηλωτών, που ζητούν την παραίτηση του Έντι Ραμα, και της αστυνομίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ