ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο του Τραμπ (και) το γαλλικό κρασί;

Στο στόχαστρο του Τραμπ (και) το γαλλικό κρασί;
AP Photo/Jacquelyn Martin

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να επιβάλει επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς στον γαλλικό οίνο, εκτιμώντας ότι το αμερικανικό κρασί πλήττεται από τον άδικο ανταγωνισμό.

«Η Γαλλία επιβάλλει υψηλή φορολογία στο κρασί και εμείς φορολογούμε χαμηλά το γαλλικό κρασί» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

«Αυτή η χώρα (οι ΗΠΑ) επιτρέπει στο γαλλικό κρασί, που είναι πολύ καλό (…) να εισάγεται με μηδενικό κόστος» υποστήριξε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Δεν είναι δίκαιο, θα κάνουμε κάτι για να το (εξισορροπήσουμε) αυτό» διαβεβαίωσε ο μεγιστάνας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε την εμπορική ανισορροπία μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ επί των αμπελουργικών προϊόντων, σε σειρά από tweet με στόχο τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Γαλλία καθιστά πολύ δύσκολες τις συνθήκες για την πώληση αμερικανικού κρασιού στη Γαλλία και επιβάλλει βαρείς τελωνειακούς δασμούς, την ώρα που οι ΗΠΑ διευκολύνουν την κατάσταση αναφορικά με τα γαλλικά κρασιά και επιβάλουν χαμηλούς δασμούς. Αυτό δεν είναι δίκαιο, πρέπει να αλλάξει!» είχε γράψει σε μήνυμά του στο Twitter.

Οι νέες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έγιναν σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται σε συζητήσεις για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας. Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να εντάξουν τον αγροτικό τομέα σε μια συμφωνία.

Ως μέλος της ΕΕ, η Γαλλία δεν ορίζει η ίδια το ύψος της φορολογίας σε βάρος των εισαγόμενων προϊόντων.

Στις ΗΠΑ, ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 5,3 και 14,9 σεντς ανά μπουκάλι, ανάλογα με το είδος του κρασιού και τον βαθμό αλκοόλ, σύμφωνα με την αμερικανική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Στην Ευρώπη, ο φόρος κυμαίνεται μεταξύ 11- 29 σεντς.

Εντούτοις, η ευρωπαϊκή αγορά μόνο κλειστή δεν είναι προς τα αμερικανικά κρασιά καθώς το διάστημα 200-2008, οι εισαγωγές κρασιών «made in America» κατέγραψαν άνοδο 200% στη Γαλλία, με την Ευρώπη να είναι η πρώτη αγορά εξαγωγών για τα αμερικανικά προϊόντα, σύμφωνα με τα γαλλικά τελωνεία.

Αντιθέτως, η αμερικανική αγορά δεν είναι το ίδιο ανοικτή. Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις διαφορετικές μάρκες όχι, όμως, τις ονομασίες προέλευσης.

Ο Τραμπ απειλεί με περαιτέρω δασμούς και το Μεξικό

Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υπέγραψαν με το Μεξικό ένα ακόμα τμήμα της συμφωνίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια που θα χρειαστεί να επικυρωθεί από τους Μεξικανούς βουλευτές.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες αλλά απείλησε με δασμούς εάν το μεξικανικό Κογκρέσο δεν επικυρώσει το σχέδιο.

«Έχουμε υπογράψει και καταγράψει ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας Μετανάστευσης και Ασφάλειας με το Μεξικό, μιας συμφωνίας που οι ΗΠΑ ήθελαν να εξασφαλίσουν εδώ και πολλά χρόνια. Θα αποκαλυφθεί στο όχι και πολύ μακρινό μέλλον και θα χρειαστεί μια ψηφοφορία από το νομοθετικό σώμα του Μεξικού», ανέφερε ο Τραμπ στο Twitter.

«Δεν αναμένουμε πρόβλημα με την ψηφοφορία αλλά, εάν για κάποιο λόγο η έγκριση δεν είναι επικείμενη, οι δασμοί θα επανέλθουν».

Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ απείλησε με την επιβολή δασμών 5% σε μεξικανικά προϊόντα. Οι δασμοί θα αυξάνονταν κάθε μήνα έως ότου έφθαναν το 25% τον Οκτώβριο, εκτός κι αν το Μεξικό σταματούσε τις μεταναστευτικές ροές. Την Παρασκευή, οι δασμοί ανεστάλησαν αφού οι ΗΠΑ και το Μεξικό ανακοίνωσαν συμφωνία για το μεταναστευτικό. Το κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν οι δύο χώρες δεν περιλάμβανε πολλές λεπτομέρειες. Σύμφωνα με τους επικριτές του σχεδίου, δεν υπήρξαν νέες σημαντικές δεσμεύσεις για να περιοριστεί ο αριθμός των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική που εισέρχονται στις ΗΠΑ.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ