ΚΟΣΜΟΣ

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη ΛΔ του Κονγκό: Μετά τον Έμπολα ξέσπασε επιδημία ιλαράς

Εφιάλτης χωρίς τέλος στη ΛΔ του Κονγκό: Μετά τον Έμπολα ξέσπασε επιδημία ιλαράς
AP Photo

Επιδημία ιλαράς έχει ξεσπάσει στη Λ.Δ. του Κονγκό, σε μια χώρα που ήδη βρίσκεται αντιμέτωπη με την επιδημία του Έμπολα, από πέρσι τον Αύγουστο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Όλι Ιλούνγκα Καλένγκα.

Από τις αρχές του 2019 έχουν αναφερθεί 87.000 ύποπτα κρούσματα ιλαράς σε 23 επαρχίες. Από αυτά πάντως έχει επιβεβαιωθεί η ασθένεια μόνο σε 677 περιπτώσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου.

«Η κατάσταση αυτή είναι πολύ ανησυχητική γιατί αντικατοπτρίζει μια αύξηση άνω του 700%, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2018», σημείωσε ο υπουργός, προτρέποντας τους γονείς να εμβολιάζουν τα παιδιά τους.

«Από τις 19 μέχρι τις 23 Απριλίου 2019 εμβολιάστηκαν 2.247.240 παιδιά ηλικίας από 6 έως 59 μηνών. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία εμβολιασμού» για περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά, συνέχισε.

Όπως εξήγησε ο Καλένγκα, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μετάδοσης του ιού και να αποφευχθούν νέες επιδημίες στο μέλλον θα πρέπει να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 95% του πληθυσμού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προειδοποίησαν εξάλλου ότι η επιδημία που πλήττει τη χώρα αυτή μπορεί να αποδειχθεί η φονικότερη από το 2011-12, όταν επανεμφανίστηκε η ασθένεια στη Λ.Δ του Κονγκό.

Η χώρα αντιμετωπίζει ήδη μια επιδημία του ιού Έμπολα, από την 1η Αυγούστου 2018, στο Βόρειο Κίβου και τις επαρχίες Μπένι και Μπουτέμπο. Πρόκειται για τη δεύτερη σοβαρότερη επιδημία στην ιστορία της χώρας, με 1.384 θανάτους μέχρι σήμερα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ