ΚΟΣΜΟΣ

Επιβάτες στα φτερά και… όρθιες θέσεις; Τα παράξενα μελλοντικά πλάνα αεροπορικών εταιρειών

Επιβάτες στα φτερά και… όρθιες θέσεις; Τα παράξενα μελλοντικά πλάνα αεροπορικών εταιρειών
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM έχει νέες, καινοτόμες και… ίσως περίεργες βλέψεις σχετικά με τα μελλοντικά ταξίδια, όπως για παράδειγμα η πρότασή της οι επιβάτες να ταξιδεύουν μέσα στα φτερά ενός αεροσκάφους!

Βέβαια η KLM δεν είναι η μόνη με τις «τρελές» ιδέες, καθώς πολλές αεροπορικές εταιρείες εξετάζουν διάφορες και ετοιμάζονται να τις λανσάρουν στο μέλλον, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του RT.

Επιβάτες στριμωγμένοι στα φτερά του αεροπλάνου

Η KLM παρουσίασε το σχέδιό της, κατά το οποίο οι ταξιδιώτες θα κάθονται μέσα στα φτερά του αεροσκάφους, κυριολεκτικά!

Οι χώροι αποθήκευσης και οι δεξαμενές καυσίμων θα βρίσκονται επίσης στα φτερά. Το αεροπλάνο θα μπορεί να μεταφέρει συνολικά 314 επιβάτες και θα προορίζεται περισσότερο για ταξίδια μακρινών αποστάσεων. Όπως εξηγούν οι υπεύθυνοι της KLM το αεροπλάνο δημιουργείται ουσιαστικά για έναν σκοπό: Να κάνει τις πτήσεις πιο φιλικές στο περιβάλλον καθώς η εταιρία επενδύει σε αυτόν τον τομέα ουσιαστικά.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι συγκεκριμένες πτήσεις θα αργήσουν πολύ να χρησιμοποιηθούν καθώς η ιδέα βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της παρουσίασης.

Όρθιοι επιβάτες

Η ιταλική εταιρεία Aviointeriors παρουσίασε πριν λίγο καιρό ακόμη μία ιδέα για τις επιβατικές αεροπορικές πτήσεις.

Συγκεκριμένα, παρουσίασε το SkyRider 2.0, ένα κάθισμα που επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρίες να αυξήσουν τον αριθμό των επιβατών, που όμως έχει ένα μεγάλο ζήτημα, οι επιβάτες θα κάθονται σχεδόνόρθιοι.

Όρθιες θέσεις: Είναι αυτό το μέλλον των επιβατικών πτήσεων;

Τα καθίσματα παρουσιάστηκαν στην Έκθεση Εσωτερικών Χώρων Αεροσκαφών του Αμβούργου και στοχεύουν στο να βοηθήσουν τις αεροπορικές εταιρίες να χωρέσουν περισσότερους επιβάτες στα αεροπλάνα τους, καθώς με την ιδέα αυτή μειώνεται ο χώρος ανάμεσα στις σειρές καθισμάτων.

orthiestheseis


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Στα νέα της σχέδια τα καθίσματα έχουν επιπλέον μαξιλαράκια, όπως και στύλους που τα συνδέουν με την οροφή και το πάτωμα του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία, το SkyRider 2.0 επιτρέπει στους ταξιδιώτες να κάθονται σε όρθια θέση, εξασφαλίζοντας όμως παράλληλα την άνεσή τους.

Ο ένας πάνω στον άλλο

Η Airbus πριν τέσσερα χρόνια δημιούργησε μία νέα μορφή καθισμάτων, στην οποία οι επιβάτες… στοιβάζονται ο ένας πάνω στον άλλο!

stackedseats


Πηγή: United States Patent and Trademark Office

Στόχος της αρχικής ιδέας ήταν η δημιουργία μίας δεύτερης σειράς καθισμάτων, ακριβώς πάνω από τα υπάρχοντα ώστε οι επιβάτες να έχουν περισσότερη ιδιωτικότητα. Όμως οι ταξιδιώτες που θα κάθονταν από κάτω, ίσως να ένιωθαν πιο «περιορισμένοι».

Παγκάκια αεροπλάνου

Το 2016 η Airbus σχεδίασε καθίσματα σε στυλ παγκάκι και τα πρότεινε ως έναν τρόπο βελτιστοποίησης του χώρου ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των επιβατών που, για παράδειγμα, θέλουν περισσότερο χώρο.

Ωστόσο, όσο έξυπνη κι αν φαίνεται η ιδέα, θα μπορούσε να δημιουργήσει και προβλήματα, αφού δεν θα υπάρχουν διαχωριστικά στις θέσεις, άρα είναι πιθανό τέσσερις επιβάτες να κάθονται σε χώρο για τρεις. Ή μερικοί μπορεί να έπιαναν περισσότερο χώρο από ό,τι πρέπει.

Παιδικές χαρές και χαλάρωση

Η Airbus σε συνεργασία με τη Zodiac Aerospace σκέφτηκαν την αξιοποίηση του χώρου αποθήκευσης του φορτίου σε έναν χώρο για ύπνο και χαλάρωση.

playground


Πηγή: Airbus

Συγκεκριμένα, οι επιβάτες μετά την απογείωση θα μπορούν να εγκαταλείψουν τα καθίσματά τους και να κατέβουν κάτω ώστε να ξαπλώσουν σε κρεβάτια - «κάψουλες» και να αφήσου τα παιδιά τους να παίξουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ