ΚΟΣΜΟΣ

Επικεφαλής Frontex: Το Αιγαίο και πάλι βασική οδός για τους πρόσφυγες

Επικεφαλής Frontex: Το Αιγαίο και πάλι βασική οδός για τους πρόσφυγες
(AP Photo/Petros Giannakouris, File)

«Στην ΕΕ καταγράφηκαν από τις αρχές του χρόνου περίπου 30.000 παράτυπες είσοδοι. Οι περισσότερες καταγράφηκαν στην Ελλάδα με ανθρώπους που προέρχονται από την Τουρκία, είτε από την ξηρά, είτε από την θάλασσα, υπογραμμίζει ο επικεφαλής της Frontex προσθέτοντας ότι το Αιγαίο έγινε και πάλι η βασική οδός για τους πρόσφυγες»: αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων, Φαμπρίς Λεζερί.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ο αξιωματούχος αναφέρεται στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταπολεμήσει σε ικανοποιητικό βαθμό το «καυτό» θέμα του μεταναστευτικού.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρά την βελτιωμένη συγκριτικά εικόνα του προσφυγικού, περίπου στις 30.000 παράτυπες εισχωρήσεις έχουν καταγράφει μέσα στο 2019, με τις περισσότερες από αυτές να έχουν γίνει μέσω της Ελλάδας.

Ο Φαμπρίς εξηγεί πως το Αιγαίο μετατρέπεται για ακόμη μια φορά σε βασική «πύλη» εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις που οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ελλάδα και μέσω ξηράς.

Με την Τουρκία να έχει κλείσει τα σύνορα της με τη Συρία, η πλειοψηφία των μεταναστών προέρχονται πλέον από το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, οι περισσότεροι από αυτούς ζούσαν και εργαζόντουσαν παράνομα για μερικά χρόνια στο Ιράν ή την Τουρκία, πριν αποφασίσουν να φύγουν και από εκεί.

Ο ίδιος πιστεύει πως το μεταναστευτικό θα συνεχίσει να προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση για πολλά χρόνια ακόμα και μόνο μέσω μιας συλλογικής προσπάθειας χωρών, μελών ΕΕ και αρχικής προέλευσης μεταναστών, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης στις τελευταίες, ίσως να καταφέρουν να απαλλαχθούν από το ζήτημα αυτό.

Παρόλα αυτά, ο Φαμπρίς δεν αγνοεί την σημασία διασφάλισης των συνόρων, επισημαίνοντας ότι «στην ΕΕ λείπουν σήμερα ακόμα 5.000 συνοριοφύλακες για την αποτελεσματική φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ