ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: «Ανοησίες» οι ευρωπαϊκές κατηγορίες για τον έλεγχο των ΜΜΕ

Πολωνία: «Ανοησίες» οι ευρωπαϊκές κατηγορίες για τον έλεγχο των ΜΜΕ
Οι Πολωνοί διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ REUTERS/Kacper Pempel

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας εξέφρασε έντονο προβληματισμό για την ευρωπαϊκή παρέμβαση στους νέους περιορισμούς στη λειτουργία του Τύπου, χαρακτηρίζοντάς τις ως «ανοησίες» σε μια επιστολή που κλονίζει τις σχέσεις της Πολωνίας με τη Γερμανία.

Ο υπουργός Zbigniew Ziobro, αμφισβήτησε την απόλυτη ελευθερία του Βερολίνου όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου και αναφέρθηκε στην εποχή της κατάκτησης της Πολωνίας από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου σε επιστολή του στον ευρωπαϊκό επίτροπο, Gunther Oettinger.

Οι σχέσεις ανάμεσα στην Πολωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «στον πάγο» από τότε που το κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) κέρδισε τις εκλογές τον Οκτώβριο σε μια εποχή έντονου ευρωσκεπτικισμού.

O Oettinger, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα πως το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό μέλος της ανατολικής Ευρώπης, θα πρέπει να μπει σε καθεστώς εποπτείας αν εφαρμόσει τα σχέδιά του να ελέγχονται τα κρατικά ΜΜΕ από το κράτος.

«Δεν συνηθίζω να απαντώ σε ανόητα σχόλια που κάνουν για την Πολωνία κάποιοι ξένοι πολιτικοί», έγραψε ο Ziobro σε επιστολή στον Oettinger που δημοσιεύθηκε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο το Σάββατο.

«Τέτοιες δηλώσεις, όταν διατυπώνονται από Γερμανούς πολιτικούς, δημιουργούν τις χειρότερες συνθήκες συνεργασίας. Όσο για μένα, είμαι εγγονός ενός Πολωνού αξιωματούχου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, πολέμησε στον εθνικό στρατό.».

Ο εθνικός στρατός ήταν η βασικότερη μορφή αντίστασης κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, ενώ η εποπτεία συνηθιζόταν όσο η Πολωνία τελούσε υπό την κατοχή Ναζί.

Ο Ziobro, του οποίου το κόμμα υποστηρίζει τις συντηρητικές καθολικές αρχές, επίσης κατηγόρησε τις γερμανικές αρχές πως προσπαθούν να καλύψουν τις επιθέσεις

«Κατέληξα στο δυσάρεστο συμπέρασμα πως είναι πιο εύκολο να μιλάς για υποθετικές απειλές για την ελευθερία του Τύπου σε άλλες χώρες παρά να κατακρίνεις τη λογοκρισία στην πατρίδα σου», έγραψε ο Ziobro.

Δεν υπάρχει ωστόσο, άμεση αντίδραση από τις Βρυξέλλες ή το Βερολίνο για την επιστολή.

Ο αξιωματούχος της Ε.Ε., έγραψε στην Πολωνία ρωτώντας πως ο νέος νόμος για τα ΜΜΕ, έδωσε στον υπουργό Οικονομικών το δικαίωμα να ορίσει κρατικούς υπεύθυνους που θα ελέγχουν τα ΜΜΕ, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους κανόνες της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου. Η Πολωνία ωστόσο, δεν συμμερίζεται αυτές τις ανησυχίες.

Ο νόμος της κυβέρνησης για τον έλεγχο των ΜΜΕ, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις ξεσηκώνοντας θύελλα διαμαρτυριών από ομάδες ακτιβιστών που υποστηρίζουν πως το κυβερνών κόμμα υπονομεύει τα δημοκρατικά ιδεώδη και διαταράσσει τις ισορροπίες σε μια χώρα που για χρόνια φημίζεται για την οικονομική και πολιτική της σταθερότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ