ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ

Ένα βήμα πιο κοντά στην έκδοσή του στις ΗΠΑ ο Τζούλιαν Ασάνζ
AP Photo/Frank Augstein

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Sajid Javid, γνωστοποίησε πως υπέγραψε το αίτημα έκδοσης στις ΗΠΑ για τον Τζούλιαν Ασάνζ, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, πως τον τελευταίο λόγο για την έκδοσή του έχει η βρετανική δικαιοσύνη.

«Αυτή τη στιγμή (ο Ασάνζ) βρίσκεται στη φυλακή. Υπάρχει αίτημα για έκδοσή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες που περάσει από το δικαστήριο αύριο (14 Ιουνίου). Ωστόσο, χθες υπέγραψα τη διαταγή έκδοσης που επικυρώθηκε και θα τεθεί αύριο ενώπιον δικαστηρίου», τόνισε ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή Today Programme του BBC Radio 4.

Η απόφαση του Javid ανοίγει το δρόμο για την έγκριση της έκδοσης από το δικαστήριο του ιδρυτή των Wikileaks στην Αμερική, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες – συμπεριλαμβανομένης και της κατασκοπείας, κατηγορούμενος για συγκέντρωση και δημοσίευση διαβαθμισμένων πληροφοριών και συνωμοσία για υποκλοπή κυβερνητικών εγκαταστάσεων.

«Είναι μία απόφαση που θα κριθεί στο δικαστήριο. Ωστόσο, το κομμάτι του υπουργείου Εσωτερικών είναι πολύ σημαντικό και θέλω να δω να αποδίδεται δικαιοσύνη. Έχουμε ένα θεμιτό αίτημα έκδοση, οπότε το υπέγραψα, ωστόσο, η τελευταία λέξη ανήκει στη δικαιοσύνη», σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Υπενθυμίζεται πως, μετά την αναβολή της την περασμένη εβδομάδα, η νέα ακροαματική διαδικασία που θα κρίνει την έκδοση ή όχι του Ασάνζ - ο οποίος νοσηλεύεται στις φυλακές με κλονισμένη υγεία - θα διεξαχθεί αύριο, 14 Ιουνίου στο δικαστήριο του Μπέλμαρς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ