ΚΟΣΜΟΣ

O Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για τους S-400

O Τσαβούσογλου απειλεί με αντίποινα αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κυρώσεις για τους S-400
(AP Photo/Petros Karadjias)

Κορυφώνεται η κόντρα μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας, με την Άγκυρα να διαμηνύει τώρα πως εάν η Ουάσινγκτον επιβάλλει κυρώσεις εναντίον της χώρας για την αγορά των ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400 τότε θα λάβει «ανταποδοτικά μέτρα».

Οι δηλώσεις αυτές, που ήρθαν δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, «επηρέασαν» άμεσα την τουρκική λίρα, που σημείωσε πτώση στις 5,9075 έναντι του δολαρίου -το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές -μέσω σειράς δηλώσεων και ακόμη και επιστολών- πως σκοπεύουν να λάβουν μέτρα εάν η Τουρκία προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα πως θα μπλοκάρει την αγορά των F-35 και θα «παγώσει» την εκπαίδευση των Τούρκων πιλότων.

Για ακόμη μια φορά σήμερα, όμως, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε πως είναι αδύνατο να ακυρωθεί η παραγγελία των S-400.

«Δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω (σ.σ. για τους S-400)» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε με αφοσίωση ώστε να είμαστε ένα ανεξάρτητο και ελεύθερο έθνος».

Τα σχόλιά του αυτά έρχονται μετά από τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη, ο οποίος ξεκαθάρισε πως οι S-400 έχουν ήδη αγοραστεί και η παράδοσή τους έχει προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Κύπρος: «Διψήφιος ο αριθμός» ενταλμάτων σύλληψης για τα μέλη του τουρκικού γεωτρύπανου

Ανατολική Μεσόγειος

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο Τσαβούσογλου προχώρησε και σε νέες προκλήσεις απέναντι στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντας «άκυρη» οποιαδήποτε συμφωνία για την Ανατολική Μεσόγειο που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ