ΚΟΣΜΟΣ

Eρντογάν: «Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο»

Eρντογάν: «Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο»
Presidential Press Service via AP, Pool

«Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για το ζήτημα», ανέφερε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Ο Τουρκος Πρόεδρος δηλώνει πως δεν σκοπεύει να μειώσει την τουρκική στρατιωτική παρουσία στα Κατεχόμενα της Κύπρου, εν μέσω τεταμένων σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας λόγω των εξορύξεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι αρχές της Κύπρου εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου που είναι αγκυροβολημένο κοντά στις ακτές της χώρας διότι φέρεται να ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, χθες Πέμπτη.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι εκδόθηκαν εντάλματα. Ο αριθμός τους είναι διψήφιος», είπε ο κύπριος αξιωματούχος, αποφεύγοντας να κάνει περαιτέρω σχόλια.

Η Άγκυρα υποστήριξε τη 10η Ιουνίου, αντιδρώντας στις πληροφορίες περί έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης, που δεν είχαν ακόμη επιβεβαιωθεί από τη Λευκωσία, πως η κίνηση αυτή «ξεπερνά τα εσκαμμένα» και διεμήνυσε ότι θα υπάρξει η «απαραίτητη αντίδραση σε περίπτωση τέτοιας θρασύτητας»,

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του, ο Ερντογάν δήλωσε εκ νέου ότι «η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τονίζοντας ότι «όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι» για το ζήτημα αυτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ