ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Ο «Πορθήτης» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου

Τσαβούσογλου: Ο «Πορθήτης» έχει ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου
AP Photo/Burhan Ozbilici

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου αποκάλυψε, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu πως έχουν ξεκινήσει γεωτρήσεις δυτικά της Κύπρου, παρά τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας. 

«Παλαιότερα κάναμε μόνο σεισμικές έρευνες γιατί δεν είχαμε γεωτρύπανο. Τώρα το γεωτρύπανό μας Πορθητής ξεκίνησε αμέσως γεώτρηση δυτικά της Κύπρου. Τώρα και το δεύτερο μας γεωτρύπανο, που θα πήγαινε στη Μαύρη Θάλασσα, πάει σε εκείνη την περιοχή», είπε σύμφωνα με το ΚΥΠΕ.

Ποιος είναι ο λόγος γι’ αυτό, διερωτήθηκε. «Ο λόγος είναι ότι παρά τις προειδοποιήσεις μας η Ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μονομερώς σεισμικές έρευνες και τώρα ξεκίνησε γεωτρήσεις. Γιατί λέμε μονομερώς; Εδώ έχει δικαιώματα και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι. Αυτό το αποδέχεται και ο ρ/κ τομέας, και η ΕΕ το αποδέχεται. Εμείς τους είπαμε ‘’να κάνετε αυτά τα βήματα αφού πρώτα διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Τουρκοκύπριων’’. Λένε ‘’μα αν το κάνουμε θα τους έχουμε αναγνωρίσει’’. Όχι, σήμερα δεν αναγνωρίζουν όλοι την Ταϊβάν, αλλά όλοι κάνουν εμπόριο μαζί της και συμφωνίες. Ας είναι μέσω μιας ιδιωτικής εταιρείας, ας είναι μέσω της ΕΕ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εμφανίστηκε μάλιστα βέβαιος πως «σε αυτό το σημείο θα συμφωνήσουν, υποχρεωτικά θα συμφωνήσουν» υπονοώντας υποχώρηση της Κύπρου έναντι των τουρκικών αξιώσεων.

Στην ίδια συνέντευξή είπε ότι καμιά συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχει και η Τουρκία δεν ισχύει. «Και εμείς είμαστε στη Μεσόγειο και έχουμε ενημερώσει τα Ηνωμένα Έθνη για τα χωρικά μας ύδατα», είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό που έκανε η Τουρκία είναι εργασίες έρευνας και γεώτρησης στη δική υφαλοκρηπίδα και τις περιοχές που οι Τουρκοκύπριοι έχουν «αδειοδοτήσει» την τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε πως η Βρετανία αυτή την περιοχή την θεωρεί αμφισβητούμενη και ότι «η δήλωση των ΗΠΑ είναι ισορροπημένη σε σχέση με την ανακοίνωση της ΕΕ».

Πρόσθεσε ότι πολλές φορές είχαν προειδοποιήσει την ΕΕ καλώντας την να λύσει το θέμα, διαφορετικά η Τουρκία θα έκανε κίνηση. «Εμείς σε αυτό το θέμα είμαστε αποφασισμένοι και όλοι είδαν την αποφασιστικότητά μας», ανέφερε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ