ΚΟΣΜΟΣ

Οι τρομοκράτες «ενώνουν» ξανά τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Γερμανίας

Οι τρομοκράτες «ενώνουν» ξανά τις μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Γερμανίας
Δεν είναι δυνάμεις του στρατού, αλλά η γερμανική αστυνομία, που περιπολεί στο κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μονάχου την Πρωτοχρονιά του 2016. Μια ημέρα πριν, η αστυνομία είχε εκκενώσει δύο σταθμούς στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας, ανακοινώνοντας μέσω twitter ότι είναι σε γνώση της πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα στο Μόναχο παραμονή του νέου έτους. Με δεδομένη την προέλευση των τρομοκρατών, όλοι αναρωτήθηκαν για την ταυτότητα του πληροφοριοδότη REUTERS/Michael Dalder

Η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών BND αποκατέστησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, τη συνεργασία της σε ό,τι αφορά την παρακολούθηση των δραστηριοτήτων μέσω του διαδικτύου με την αμερικανική NSA, την οποία είχε διακόψει πέρυσι έπειτα από την αμερικανογερμανική διένεξη για τις πρακτικές παρακολούθησης των ευρωπαίων συμμάχων από τις ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, πηγές στις υπηρεσίες πληροφοριών της Γερμανίας είχαν πει στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως η BND είχε σταματήσει να στέλνει στην NSA δεδομένα που συλλέγει στον σταθμό επιτήρησης του Μπαντ Άιμπλινγκ (Bad Aibling), στη Βαυαρία.

Η κίνηση αυτή, που ακολούθησε τις σφοδρές επικρίσεις σε βάρος της BND διότι φέρεται να βοηθούσε την NSA να κατασκοπεύει Ευρωπαίους πολιτικούς αλλά και ευρωπαϊκές εταιρείες, προκάλεσε τριβές στις σχέσεις Βερολίνου-Ουάσινγκτον και δίχασε την κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (Angela Merkel).

Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε γερμανικές εφημερίδες, η συνεργασία όσον αφορά τα δεδομένα που συλλέγονται στον σταθμό του Μπαντ Άιμπλινγκ αποκαταστάθηκε και η NSA λαμβάνει ξανά πληροφορίες από την BND.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συγκεκριμένος σταθμός θεωρείται ζωτικής σημασίας για την παρακολούθηση χωρών όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσεις, στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ, Λιβύη) όπως και στην Ασία (Αφγανιστάν), σύμφωνα πάντα με όσα αναφέρονται στα ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ.

Δεν έχει υπάρξει ως τώρα επισήμως κανένα σχόλιο από μέρους της γερμανικής κυβέρνησης σχετικά με τα παραπάνω. Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την αύξηση των ανησυχιών για την ασφάλεια στην Ευρώπη, έπειτα από τις πολυαίμακτες επιθέσεις τζιχαντιστών στο Παρίσι την 13η Νοεμβρίου, αλλά και την ειδοποίηση περί του ενδεχομένου να διαπραχθούν επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι στο Μόναχο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η πληροφορία για την απειλή επιθέσεων στο Μόναχο, που πιστεύεται ότι διαβιβάστηκε στο Βερολίνο από κάποια συμμαχική χώρα, οδήγησε τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ (Thomas de Maiziere) να ταχθεί υπέρ της στενότερης συνεργασίας με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων κρατών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ