ΚΟΣΜΟΣ

Ζευγάρι «έσωσε» νεογέννητο μωρό εγκαταλελειμμένο στα σκουπίδια μέσω twitter

Ζευγάρι «έσωσε» νεογέννητο μωρό εγκαταλελειμμένο στα σκουπίδια μέσω twitter
CNNi/ Sakshi Joshi

Ο Vinod Kapri, ένας Ινδός κινηματογραφιστήςαπό το Νέο Δελχί, τσεκάρει το twitter του κάθε μέρα. Την περασμένη Παρασκευή, μέσα στο πλήθος των ειδήσεων, κάτι ιδιαίτερα σκληρό τράβηξε την προσοχή του: ένα γραφικό βίντεο ενός νεογέννητου μωρού, το οποίο ήταν εγκαταλελειμμένο σε χωματερή σκουπιδιών, γυμνό, να κλαίει.

Σχεδόν κλαίγοντας, έδειξε το βίντεο στη σύζυγό του, Sakshi Joshi, δημοσιογράφος. «Αναστατωθήκαμε πολύ. Δεν μπορούσα να δω όλο το βίντεο, την άκουγα να κλαίει και αυτό ήταν αρκετό», λέει η Joshi στο CNNi.

Αμέσως και οι δύο ήξεραν τι να κάνουν. «Η συζήτησή μας γύρισε στο ότι πρέπει να την υιοθετήσουμε», σημείωσε η Joshi και περιέγραψε πώς έστειλε ένα αίτημα στους φίλους της στο twitter, ζητώντας να στείλουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορούσαν να βρουν για το μωρό και ενημερώνοντάς τους ότι θα το υιοθετούσαν, εφόσον εντοπιζόταν.

«Δεν είχαμε ιδέα για την τοποθεσία του βίντεο ή την αυθεντικότητά του. Κυκλοφορούν πολλά fake βίντεο με μωρά στα social media», είπε ο Kapri.

Μέσα σε λίγες ώρες, η ανάρτηση της ίδιας, αλλά και αυτής του συζύγου της στα αγγλικά, έγιναν viral, με εκατοντάδες χρήστες να ψάχνουν για στοιχεία προκειμένου το ζευγάρι να εντοπίσει το μωρό.

«Το twitter έπαιξε τον μεγαλύτερο ρόλο σε όλη την ιστορία. Όλοι ήθελαν να βρεθεί το μωρό», τόνισε η Joshi.

Χάρη και στις δημοσιογραφικές πηγές της, το ζευγάρι ανακάλυψε ότι το μωρό βρέθηκε στο Ρατζαστάν. Ο Kapri ζήτησε τότε από έναν πρώην συνάδελφο και φίλο του, ως προσωπική χάρη, να πάει να το βρει.

Εκείνος βρήκε τότε ότι το μωρό είχε εισαχθεί σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο στην πόλη Nagaur. Το επισκέφτηκε και έστειλε ένα βίντεο στον Kapri, ο οποίος το ανήρτησε στο twitter.

«Συζητήσαμε πολύ με τον γιατρό και του είπαμε ότι σκοπεύαμε να υιοθετήσουμε το μωρό. Παρότι δεν είμαστε γονείς, αισθανθήκαμε αμέσως συναισθηματικά δεμένοι», είπε ο Kapri.

Ο γιατρός τους είπε ότι το μωρό ήταν καλά, και ότι μόνο το βάρος του τους προκαλούσε ανησυχία, αφού ζύγιζε μόλις 1,6 κιλά. Ωστόσο, τους προσκάλεσε να πάνε στο Ρατζαστάν να το δουν.

Την επόμενη μέρα, το ζευγάρι, χωρίς δεύτερη σκέψη, ταξίδεψε 500 χιλιόμετρα με το αυτοκίνητο στην πόλη Nagaur. Στο μεταξύ, ρωτούσαν τους ακολούθους τους στο twitter για τη διαδικασία υιοθεσίας.

«Δεν σκοπεύαμε ποτέ να υιοθετήσουμε ένα μωρό. Είμαι ήδη 46 χρονών. Δεν ξέραμε τη διαδικασία. Αρχίσαμε να ψάχνουμε και ανακαλύψαμε ότι η υιοθεσία είναι αρκετά κουραστική και μακρά διαδικασία στην Ινδία», δήλωσε ο Kapri και πρόσθεσε ότι θα κάνουν και οι δύο τα ιατρικά τους τσεκ απ και η αίτηση θα πάρει δύο με τρεις ακόμα μέρες.

Μόλις έφτασαν στο νοσοκομείο, δεν μπορούσαν να περιγράψουν τα συναισθήματά τους. «Χάσαμε τα λόγια μας στην κυριολεξία».

Την Ημέρα του Πατέρα, ο Joshi ανήρτησε στο twitter μια φωτογραφία των τριών τους μαζί. «Ολόκληρη η οικογένεια Kapri πεθαίνει να μπει στην οικογένειά μας», έγραψε. Προσωρινά, αποφάσισαν να την αποκαλούν «Pihu», ένα όνομα που πρότειναν αρκετοί χρήστες στο twitter. Το όνομα αυτό, είναι το όνομα ενός πουλιού και μιας ταινίας που έχει σκηνοθετήσει ο Kapri.

Couple use Twitter to rescue newborn girl abandoned on Indian garbage dump, By Gianluca Mezzofiore, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ