ΚΟΣΜΟΣ

Λευκός Οίκος: Ο «πυρηνικός εκβιασμός» του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί

Λευκός Οίκος: Ο «πυρηνικός εκβιασμός» του Ιράν πρέπει να αντιμετωπιστεί
AP Photo/Andrew Harnik

«Τα σχέδια της Τεχεράνης να υπερβεί τα διεθνώς συμφωνηθέντα όρια του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) ισοδυναμούν με πυρηνικό εκβιασμό και πρέπει να αντιμετωπιστούν με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας». Αυτό διαμήνυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

«Το σχέδια εμπλουτισμού του Ιράν είναι πιθανά μονάχα γιατί η φρικτή πυρηνική συμφωνία άφησε τις δυνατότητές του ακέραιες» δήλωσε ο Γκάρετ Μαρκίς.

«Ο πρόεδρος Τραμπ το κατέστησε σαφές ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Ο πυρηνικός εκβιασμός του καθεστώτος πρέπει να έρθει αντιμέτωπος με την ολοένα κι αυξανόμενη πίεση της διεθνούς κοινότητας».

Τα σχόλια αυτά εκ μέρους του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας έγιναν μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι θα παραβιάσει τους περιορισμούς που ορίστηκαν στη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά της μέσα σε 10 ημέρες.

«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.

Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις.

Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους... Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.

Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ