ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την οικονομική βοήθεια σε τρία κράτη λόγω μεταναστευτικού

Οι ΗΠΑ «παγώνουν» την οικονομική βοήθεια σε τρία κράτη λόγω μεταναστευτικού
AP Photo/Rebecca Blackwell

Ελ Σαλβαδόρ, Γουατεμάλα, Ονδούραθα σταματήσουν να λαμβάνουν οικονομική στήριξη από τις ΗΠΑ, για όσο διάστημα δεν θέτουν σε εφαρμογή «σθεναρές πράξεις για να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα σύνορα» της χώρας με το Μεξικό, όπως ενημέρωσε η Ουάσινγκτον.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε από τον Μάρτιο την οικονομική βοήθεια που χορηγεί στις χώρες του λεγόμενου Βορείου Τριγώνου, όμως η μη χορήγηση επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τον Τραμπ οι κυβερνήσεις των τριών χωρών δεν κάνουν «τίποτα» για να εμποδίσουν τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο να αναχωρούν προς τις ΗΠΑ.

«Περάσαμε από αξιολόγηση» την οικονομική βοήθεια, διευκρίνισε χθες Δευτέρα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους. Ένα μέρος των προγραμμάτων αρωγής, το οποίο αφορούσε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, θα συνεχιστεί τελικά — ανέρχεται συνολικά σε 432 εκατομμύρια δολάρια, που είχαν ήδη προβλεφθεί στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό του 2017.

Για το οικονομικό έτος 2018, είχαν αρχικά προβλεφθεί ποσά ύψους 370 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα αλλάξουν σκοπό, θα διατεθούν για «άλλες προτεραιότητες» της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, διευκρίνισε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Η όποια μελλοντική οικονομική βοήθεια προς τις τρεις χώρες θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στο νευραλγικής σημασίας μεταναστευτικό ζήτημα, ξεκαθάρισε η αμερικανική διπλωματία.

Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο, που εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους για να σωθούν από την ανέχεια και τη βία των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, παίρνουν τον δρόμο από τις χώρες του Βόρειου Τριγώνου που οδηγεί προς τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Το να σταματήσουν αυτά τα «καραβάνια» είναι μια από τις προτεραιότητες του Τραμπ.

Τον Δεκέμβριο, η Ουάσινγκτον και το Μεξικό δεσμεύθηκαν μολαταύτα ότι θα προχωρήσουν από κοινού σε μεγάλες επενδύσεις στα κράτη του Βόρειου Τριγώνου και στο νότιο Μεξικό με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, κατά συνέπεια την αποτροπή των αναχωρήσεων μεταναστών.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κατήγγειλε χθες Δευτέρα μια «ανεύθυνη» απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, την οποία απέδωσε σε άλλο ένα «ξέσπασμα οργής» του προέδρου, κρίνοντας πως «περιορίζει τη δυνατότητα» της Ουάσινγκτον να «συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που ωθούν τον κόσμο να φεύγει για τις ΗΠΑ».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ