ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή εν μέσω της έντασης με το Ιράν

Οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή εν μέσω της έντασης με το Ιράν
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Επιπλέον 1.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα σταλούν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, εν μέσω της έντασης με το Ιράν.

«Σε απάντηση του αιτήματος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για επιπλέον δυνάμεις και μετά από συμβουλή του Προέδρου του Κοινού Αρχηγείου Επιτελαρχών και σε διαβούλευση με τον Λευκό Οίκο, ενέκρινα την αποστολή (σ.σ. στην περιοχή) σχεδόν 1.000 στρατιωτών, ώστε να απαντήσουν στις εναέριες, θαλάσσιες και χερσαίες απειλές στην Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε ο εκτελών χρέη υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πάτρικ Σάναχαν.

«Οι πρόσφατες επιθέσεις του Ιράν επιβεβαιώνουν τις έγκυρες πληροφορίες που είχαμε λάβει για την εχθρική συμπεριφορά των ιρανικών δυνάμεων και των συμμάχων τους, που απειλούν το αμερικανικό προσωπικό και τις αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Σάναχαν, τονίζοντας πως οι «ΗΠΑ δεν επιζητούν σύγκρουση με το Ιράν».

Λίγο μετά την ανακοίνωση, το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στον κόλπο του Ομάν, που – κατά τους Αμερικανούς – δείχνουν ιρανικά πλοία να απομακρύνουν μία νάρκη από ένα από τα τάνκερ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κατηγορήσει το Ιράν πως βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις της 13ης Ιουλίου, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει.

«Λαμβάνουμε αυτά τα μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την υγεία του στρατιωτικού προσωπικού μας που εργάζεται στην περιοχή και για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα», επανέλαβε ο Σάναχαν. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και θα τροποποιούμε τα επίπεδα των δυνάμεών μας ανάλογα με τις πληροφορίες που λαμβάνουμε».

Τα νέα για την ενίσχυση της αμερικάνικης δύναμης στην περιοχή έρχονται μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών πως ο Μάικ Πομπέο θα ταξιδέψει στο επιχειρησιακό κέντρο που επιβλέπει τις δραστηριότητες στην Μέση Ανατολή.

Ιρανός αξιωματούχος ο οποίος μίλησε στο CNNi υπογράμμισε πως Ουάσινγκτον και Τεχεράνη οδηγούνται «σε μία σύγκρουση που είναι πολύ σοβαρή για όλους όσοι βρίσκονται στην περιοχή».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, πως θα περιορίσει την συμμετοχή του στην συμφωνία για τα πυρηνικά εντός δεκαημέρου.

Με πληροφορίες από: US sending 1,000 additional troops to Middle East amid Iran tensions, by Nicole Gaouette, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ