ΚΟΣΜΟΣ

Πεινασμένη πολική αρκούδα περιπλανιέται αναζητώντας τροφή σε πόλη της Σιβηρίας

Πεινασμένη πολική αρκούδα περιπλανιέται αναζητώντας τροφή σε πόλη της Σιβηρίας
Φωτογραφία αρχείου pixabay

Μια πεινασμένη πολική αρκούδα απομακρύνθηκε κατά τουλάχιστον 800 χιλιόμετρα από το φυσικό περιβάλλον της στην Αρκτική και περιπλανιόταν, εξουθενωμένη, στους δρόμους της ρωσικής βιομηχανικής πόλης Νορίλσκ στη βόρεια Σιβηρία.

Η θηλυκή αρκούδα, εμφανώς εξασθενημένη και άρρωστη, παρέμεινε σήμερα ξαπλωμένη στο έδαφος για ώρες, στα περίχωρα του Νορίλσκ, με τα πόδια της καλυμμένα από λάσπη, ενώ σηκωνόταν που και που αναζητώντας απεγνωσμένα φαγητό στα σκουπίδια.

Είναι η πρώτη πολική αρκούδα που εθεάθη στην πόλη εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με Ρώσους περιβαλλοντολόγους.

Ο Όλεγκ Κρασέβσκι, ένας ειδικός για την άγρια ζωή, που κατέγραψε με την κάμερά του την πολική αρκούδα, είπε ότι δεν είναι σαφές τι ακριβώς οδήγησε το ζώο στην πόλη, αν και θεωρείται πιθανό απλά να χάθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μάτια του ζώου δακρύζουν συνέχεια και δεν μπορεί να δει καθαρά.

Η κλιματική αλλαγή λειτουργεί επιβαρυντικά για τον οικότοπο των πολικών αρκούδων αναγκάζοντάς τις να αναζητούν τροφή στη στεριά, φέρνοντάς τις σε πολλές περιπτώσεις σε επαφή με τους ανθρώπους, σε κατοικημένες περιοχές.

Σε κατάσταση συναγερμού είχε τεθεί άλλωστε μια απομακρυσμένη κατοικημένη περιοχή στη βόρεια Ρωσία νωρίτερα αυτόν τον χρόνο, όταν δεκάδες πεινασμένες πολικές αρκούδες εθεάθησαν να αναζητούν τροφή μπαίνοντας, ακόμα, και σε δημόσια κτίρια και σπίτια.

Οι κάτοικοι της πόλης Νορίλσκ βγήκαν για να φωτογραφίσουν την αρκούδα με την αστυνομία να προσπαθεί να τους αποτρέψει να την προσεγγίσουν σε πολύ κοντινή απόσταση.

Ο Όλεγκ Κρασέβσκι σημείωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο τι θα μπορούσε να γίνει με την πολική αρκούδα, καθώς δείχνει ότι είναι πάρα πολύ αδύναμη για να μεταφερθεί στο φυσικό περιβάλλον της.

Την Τετάρτη θα επισκεφθεί την περιοχή μια ομάδα ειδικών προκειμένου να αποφασίσει για την τύχη του ζώου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ