ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προκαλέσουν πόλεμο με το Ιράν

Ρωσία: Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να προκαλέσουν πόλεμο με το Ιράν
AP

Οι ενέργειες της Ουάσιγκτον σε σχέση με την Τεχεράνη, οι οποίες συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, στοχεύουν στην πρόκληση πολέμου, υποστήριξε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.

«Βλέπουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα τις συνεχείς προσπάθειες που κάνουν οι ΗΠΑ για να εντείνουν τις πολιτικές, ψυχολογικές, οικονομικές και στρατιωτικές πιέσεις στο Ιράν. Τέτοιου είδους ενέργειες νομίζω ότι είναι αρκετά προκλητικές. Δεν μπορούν να αξιολογηθούν διαφορετικά, παρά μόνο ως συνειδητή πολιτική πρόκλησης πολέμου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ριαμπκόφ.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή επικαλούμενη αμυντικούς λόγους, αλλά και τις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αντιπαράθεσης με το Ιράν στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το στρατιωτικό.

Η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ οδήγησε σε όξυνση της κατάστασης στην περιοχή του Κόλπου μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει δύναμη κρούσης με πολεμικά πλοία, της οποίας ηγείται το αεροπλανοφόρο Abraham Lincoln, ένα στρατηγικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος και 1.500 στρατιώτες ως προειδοποίηση προς την Τεχεράνη. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι στη δύναμη αυτή θα προστεθούν συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων Patriot και το πολεμικό μεταγωγικό πλοίο Arlington.

Η Μόσχα καλεί όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση

Το Κρεμλίνο εξέφρασε πάντως την ανησυχία του για «αύξηση των εντάσεων» μετά την ανακοίνωση της αποστολής επιπλέον χιλίων Αμερικανών στρατιωτών στη Μέση Ανατολή και την προειδοποίηση της Τεχεράνης πως το Ιράν θα υπερβεί σύντομα ένα όριο το οποίο προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά του.

«Καλούμε όλα τα μέρη σε αυτοσυγκράτηση. Δεν θα θέλαμε να δούμε μέτρα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια αύξηση των εντάσεων σε αυτή την ήδη ασταθή περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι αποφάσισε να στείλει περίπου 1.000 επιπλέον στρατιώτες στη Μέση Ανατολή εν μέσω αυξημένων εντάσεων με το Ιράν.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λίγο αφότου η Τεχεράνη προειδοποίησε ότι θα υπερβεί σύντομα το όριο που προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της που υπογράφτηκε το 2015 στη Βιέννη, από το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν μονομερώς πέρυσι προτού επαναφέρουν βαριές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Μέχρι τώρα η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (AIEA) έχει πει πως οι ενέργειες του Ιράν συνάδουν με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Βιέννη.

«Εκκινούμε πάντοτε από την αρχή ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας και θα είναι πιστή στις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε ο Πεσκόφ, ο οποίος διευκρίνισε πως το θέμα αυτό είχε αναφερθεί σε μια συνάντηση ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την περασμένη Παρασκευή στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής στο Καζακστάν.

Ιράν: «Η Τεχεράνη δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός»

Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί, μία ημέρα αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ανάπτυξη επιπλέον στρατευμάτων στη Μέση Ανατολή καθώς οξύνεται η ένταση στην περιοχή μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

«Το Ιράν δεν θα εξαπολύσει πόλεμο εναντίον κανενός κράτους», τόνισε ο Ροχανί σε ομιλία του που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας: «Αυτοί που είναι απέναντί μας είναι μια ομάδα πολιτικών με μικρή πείρα».

«Παρά τις προσπάθειες της Αμερικής στην περιοχή, την επιθυμία τους να διακόψουν τους δεσμούς μας με όλο τον κόσμο και την επιθυμία τους να διατηρήσουν το Ιράν απομονωμένο, έχουν αποτύχει», υπογράμμισε ο Ιρανός πρόεδρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ