ΚΟΣΜΟΣ

Πτήση MH17: Οι τέσσερις ύποπτοι που κατηγορούνται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος

Πτήση MH17: Οι τέσσερις ύποπτοι που κατηγορούνται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος
AP Photo/Dmitry Lovetsky, file

Τέσσερις ύποπτοι θα αντιμετωπίσουν κατηγορίες ανθρωποκτονίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014, σε μία δίκη που αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο Μάρτιο στην Ολλανδία, όπως ανακοίνωσαν οι οικογένειες των θυμάτων.

Τα ονόματα των τεσσάρων υπόπτων - οι Igor Girkin, Sergey Dubinskiy, Oleg Pulatov and Leonid Kharchenko- παρουσιάστηκαν από ερευνητές στους συγγενείς νωρίτερα σήμερα, ενώ έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που το επιβατικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο, ενώ πετούσε πάνω από εδάφη που ήλεγχαν φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τη Σιλέν Φρέντικς, της οποίας ο γιος Μπράις επέβαινε στο αεροσκάφος μαζί με τη φίλη του Ντέιζι, δήλωσε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 9 Μαρτίου του 2020.

Η διεθνής ομάδα, υπό την ηγεσία των Ολλανδών, που έχει επιφορτιστεί με την απόδοση ποινικών ευθυνών για την καταστροφή ενημέρωσε σήμερα τις οικογένειες των θυμάτων για την πρόοδο που έχει σημειωθεί, ενώ πρόκειται να ακολουθήσει και ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Τα ολλανδικά δίκτυα RTL και NOS μετέδωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι οι ερευνητές επρόκειτο να αποκαλύψουν τα ονόματα μεμονωμένων υπόπτων. Το Interfax Ukraine επικαλέστηκε δηλώσεις της υφυπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας Ολένα Ζερκάλ, σύμφωνα με την οποία οι εισαγγελείς θα κατονόμαζαν τέσσερις «βασικούς» υπόπτους.

Η Μόσχα έχει ανακοινώσει ότι δεν εμπιστεύεται την έρευνα.

«Η Ρωσία δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην έρευνα παρότι εξέφρασε ενδιαφέρον από την αρχή και προσπάθησε να συμμετάσχει», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία

Πέντε χρόνια μετά την κατάρριψη στην ανατολική Ουκρανία του αεροσκάφους της πτήσης MH17 Αμστερνταμ-Κουάλα Λουμπούρ και το θάνατο και των 298 επιβαινόντων, οι ολλανδικές εισαγγελικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία κατά τεσσάρων προσώπων, τριών Ρώσων και ενός Ουκρανού.

Πρόκειται για τους Ρώσους Ιγκορ Γκίρκιν, Σεργκέι Ντουμπίνσκι και Ολεγκ Πουλατόφ και τον Ουκρανό Λεονίντ Χαρτσένκο.

Οι ολλανδικές αρχές θα καταθέσουν αίτημα στις αρχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την έκδοση των κατηγορουμένων που έχουν εντοπισθεί στην ρωσική επικράτεια. Διεθνή εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τους τέσσερις κατηγορούμενους.

Η δίκη τους θα διεξαχθεί στην Ολλανδία και θα αρχίσει στις 9 Μαρτίου 2020.

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να συλλάβει τον Ουκρανό ύποπτο

Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να συλλάβει τον Ουκρανό ύποπτο, τον Λεονίντ Χαρτσένκο, αναφορικά με την κατάρριψη το 2014 της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας Γιούρι Λουτσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax Ukraine.

Ρωσία: Αβάσιμες οι κατηγορίες για την κατάρριψη του Boeing

Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει αβάσιμες της κατηγορίες που απήγγειλε η κοινή ερευνητική ομάδα για την κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο του 2014 που πραγματοποιούσε την πτήση МН17, πάνω από την Ουκρανία.

Παράλληλα στην ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι θα συνεχίσει να συνδράμει τις εισαγγελικές αρχές για να αποκατασταθεί η αλήθεια για την κατάρριψη του αεροσκάφους.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι δηλώσεις περί δήθεν εμπλοκής Ρώσων στρατιωτικών στην κατάρριψη του Boeing της Malaysia Airlines МН17, δεν μπορούν παρά να προκαλέσουν μόνο λύπη» όπως και ότι «για μια ακόμη φορά εναντίον της ρωσικής πλευράς προβάλλονται εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, που προσβλέπουν στο να δυσφημίσουν τη Ρωσική Ομοσπονδία στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης».

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει επίσης ότι η ποιότητα της δουλειάς που έκανε η κοινή ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει ότι η «έρευνα» υπήρξε «προκατειλημμένη και μονόπλευρη».

«Όπως και στην περίπτωση με τις προηγούμενες συνεντεύξεις τύπου της κοινής ερευνητικής ομάδας, αυτή την φορά επίσης δεν παρουσιάσθηκε ούτε μια συγκεκριμένη απόδειξη που να ενισχύσει παρόμοιες παράτυπες δηλώσεις», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Τέλος στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «η Ρωσία θα συνεχίσει να συνδράμει την ανάκριση ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια για την κατάρριψη του αεροσκάφους της πτήσης МН17».

Τι γνωρίζουμε για τη συντριβή

Η πτήση MH17 απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Schiphol του Άμεστρνταμ το πρωί της 17ης Ιουλίου του 2014 και αναμενόταν να προσγειωθεί στην Μαλαισία την επόμενη ημέρα.

Τέσσερις ώρες μετά από την απογείωση, όμως, ο πύργος ελέγχου έχασε κάθε επαφή με το αεροσκάφος. Συνετρίβη στο Ντονέτσκ και συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε ακτίνα 50 τ.χλμ. από το σημείο στο οποίο κατέπεσε.

Τον Οκτώβριο του 2015, το ολλανδικό Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε πως το αεροπλάνο χτυπήθηκε από έναν πύραυλο Buk. Έναν χρόνο αργότερα οι Ολλανδοί ερευνητές, στους οποίους ανατέθηκε η υπόθεση, κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.

Όπως αναφέρεται σε έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2018, ο πύραυλος ανήκε στην 53η Αντιπυραυλική ταξιαρχία που είχε βάση της την ρωσική πόλη Κουρσκ.

Η Ρωσία αρνείται κάθε κατηγορία και έχει κατηγορήσει την ολλανδική ομάδα για «μεροληψία και πολιτικά κίνητρα (σ.σ. πίσω από την έρευνα)».

Η Αυστραλία και η Ολλανδία θεωρούν, επισήμως, τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τη συντριβή.

Από τους 283 επιβαίνοντες της πτήσης, οι 80 ήταν παιδιά και 15 άτομα ήταν μέλη του πληρώματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ