ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ για επίθεση σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Δαχτυλικά αποτυπώματα και νάρκη δείχνουν Ιράν

ΗΠΑ για επίθεση σε τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν: Δαχτυλικά αποτυπώματα και νάρκη δείχνουν Ιράν

Στοιχεία για την επίθεση στα δεξαμενόπλοια την περασμένη εβδομάδα συλλέγουν οι ειδικοί του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.

Εμπειρογνώμονες του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, οι οποίοι διερευνούν την επίθεση που έγινε στο ιαπωνικό δεξαμενόπλοιο Kokura Courageous στις 13 Ιουνίου στην Θάλασσα του Ομάν «συνέλεξαν βιομετρικά στοιχεία, κυρίως δακτυλικά αποτυπώματα όπως και αποτυπώματα χεριών, τα οποία θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποινική έρευνα κατά των ατόμων που ευθύνονται», αποκάλυψε ο αξιωματικός του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Σον Κίντο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη Φουτζέιρα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου βρίσκεται αγκυροβολημένο το δεξαμενόπλοιο.

Οι ειδικοί του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ παρουσίασαν επίσης θραύσματα μαγνητικής νάρκης και μαγνήτη που αφαίρεσαν από το δεξαμενόπλοιο, σημειώνοντας ότι η νάρκη αυτή φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές.

«Η μαγνητική νάρκη που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση είναι αναγνωρίσιμη και επίσης φέρει εκπληκτική ομοιότητα με τις ιρανικές νάρκες που έχουν ήδη εκτεθεί δημοσίως στις ιρανικές στρατιωτικές παρελάσεις», σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ο Σον Κίντο, επικεφαλής ομάδας δυτών διάσωσης με εξειδίκευση στις εκρηκτικές ύλες της Κεντρικής Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων (NAVCENT) των ΗΠΑ από τις εγκαταστάσεις της στο λιμάνι της Φουτζέιρα.

Νέες φωτογραφίες από το Πεντάγωνο

Το Πεντάγωνο έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες που – κατά τις ΗΠΑ – αποδεικνύουν πως το Ιράν είναι πίσω από τις επιθέσεις στα δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν.

Μετά τις επιθέσεις και συγκεκριμένα την προηγούμενη Παρασκευή, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δημοσιεύσει ένα βίντεο στο οποίο, όπως ισχυρίζονταν, αποτυπωνόταν η στιγμή που ιρανικό πλοίο απομάκρυνε μία νάρκη από ένα από τα δύο τάνκερ, το Kokuka Courageous.

Οι φωτογραφίες είναι στο ίδιο πνεύμα. Δείχνουν, όπως αναφέρει το Πεντάγωνο, πλοίο των Φρουρών της Επανάστασης πριν και μετά την απομάκρυνση της νάρκης από το δεξαμενόπλοιο.

Τραβήχτηκαν από ένα ελικόπτερο τύπου MH-60R, που έφτασε στο σημείου όπου βρισκόταν το Kokuka Courageous μαζί με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Bainbridge, σημείωσε αξιωματούχος.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ABC News, δήλωσε πως οι φωτογραφίες δείχνουν καθαρά πως το πλήρωμα φορά στολές των Φρουρών της Επανάστασης και έχουν όπλα.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν σχεδόν την ίδια ώρα με το προαναφερθέν βίντεο.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ