ΚΟΣΜΟΣ

Ανοιχτά της Καρπασίας θα κάνει γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»

Ανοιχτά της Καρπασίας θα κάνει γεωτρήσεις το «Γιαβούζ»
(AP Photo/Lefteris Pitarakis)

Ανοιχτά της χερσονήσου της Καρπασίας, στη βορειοανατολική Κύπρο, κατευθύνεται το δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων «Γιαβούζ», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

 

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, πριν από την τελετή απόπλου του τουρκικού πλοίου, ο Μπιλγκίν είπε πως οι γεωτρήσεις στην περιοχή αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές Ιουλίου.

Την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος ετοιμάζονται να ζητήσουν υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. για τις προκλητικές κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα στέλνει σήμερα και δεύτερο γεωτρύπανο στην περιοχή, το «Γιαβούζ».

Ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ, με χθεσινή του ανάρτησή στο Twitter, επανέλαβε πως «το "Γιαβούζ" θα ξεκινήσει για την Ανατολική Μεσόγειο αύριο (σ.σ. σήμερα)».

Υπενθυμίζεται πως στην περιοχή πραγματοποιεί ήδη γεωτρήσεις ο «Πορθητής», ο οποίος κάνει έρευνες στο τεμάχιο Φινίκε-1 και στόχος είναι το τρυπάνι του να φτάσει σε βάθος 5.000 και πλέον μέτρων. Η γεώτρηση στην περιοχή θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου.

Στις 12:00 το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί ειδική τελετή για τον «αποχαιρετισμό» του πλοίου, στην οποία έδωσε το «παρών» ο υπουργός Ενέργειας.

«Το "Γιαβούζ" είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειος πόρους» τόνισε, ακόμη ο Ντονμέζ.

Παράλληλα, σήμερα η Τουρκία θα πραγματοποιήσει ναυτική άσκηση με πυρά στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και στο Καστελόριζο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ