ΚΟΣΜΟΣ

Κιμ: Μια άτρωτη σχέση μάς ενώνει με την Κίνα - «Θριαμβευτική» η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ

Κιμ: Μια άτρωτη σχέση μάς ενώνει με την Κίνα - «Θριαμβευτική» η επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ
(Ju Peng/Xinhua via AP)

Μια "άτρωτη" σχέση ενώνει τις δύο χώρες, δήλωσε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης στη χώρα του του Κινέζου προέδρου, μετέδωσε σήμερα το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Ο Σι Τζινπίνγκ αποχώρησε σήμερα από την Πιονγκγιάνγκ έπειτα από μια θριαμβευτική επίσκεψη δύο ημερών, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η επίσκεψη του Κινέζου συμμάχου μας είναι μια "σημαντική ευκαιρία" για να δείξουν οι δύο χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο την "άτρωτη" σχέση και την "αναλλοίωτη" φιλία που τις ενώνει, σημείωσε ο Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

Τον πρόεδρο Σι επευφήμησαν χθες Πέμπτη στην Πιονγκγιάνγκ "εκατοντάδες χιλιάδες" Βορειοκορεάτες, μετέδωσε παράλληλα το κινεζικό CCTV.

Η επίσκεψη αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποιεί Κινέζος πρόεδρος στην Βόρεια Κορέα από το 2005 και τις εντάσεις που προέκυψαν εξαιτίας του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος, τις οποίες ακολούθησε η επιβολή διεθνών κυρώσεων που εφάρμοσε και το Πεκίνο.

Οι δρόμοι της Πιονγκγιάνγκ ήταν γεμάτοι "φιλική αγάπη" προς τους Κινέζους, "οι οποίοι συμμερίζονται τις χαρές και τους πόνους" των Βορειοκορεατών στην οικοδόμηση του σοσιαλισμού, διαβεβαίωσε το KCNA.

Οι δύο κομμουνιστικές χώρες ήταν σύμμαχοι κατά τον Πόλεμο της Κορέας (1950-53) απέναντι στον κοινό εχθρό, τις ΗΠΑ.

Η επίσκεψη αυτή έγινε την ώρα που οι δύο γείτονες βρίσκονται αντιμέτωποι με τις πιέσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιδιώκει να εξασφαλίσει την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας και εμπορικές παραχωρήσεις από την πλευρά του Πεκίνου.

Η επίσημη αυτή επίσκεψη προβάλλεται σήμερα πολύ από τα κινεζικά μέσα, αν και η αγγλόφωνη China Daily προειδοποιεί ότι τα κορεατικά θέματα δεν μπορούν να επιλυθούν με ένα απλό άγγιγμα με το μαγικό ραβδί, μολονότι ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να συναντήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον Αμερικανό ομόλογό του Τραμπ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Ιαπωνία.

"Ο κόσμος ελπίζει ίσως ότι ο Κινέζος ηγέτης έχει τη μαγική δύναμη να μετατρέψει με ένα άγγιγμά του μια πέτρα σε χρυσό, αλλά δεν θα πρέπει να ελπίζουμε ότι ο κ. Σι θα μπορούσε να επιλύσει όλα τα θέματα της κορεατικής χερσονήσου με μια επίσκεψη δύο ημερών", καταλήγει η κινεζική εφημερίδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ