ΚΟΣΜΟΣ

Στα πρόθυρα πρωτοφανούς καύσωνα η Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα

Στα πρόθυρα πρωτοφανούς καύσωνα η Ευρώπη την ερχόμενη εβδομάδα
AP Photo/Michel Euler

Ένα πρωτοφανές σε ένταση και διάρκεια κύμα καύσωνα αναμένεται για την επόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη, σύμφωνα με πολλές μετεωρολογικές υπηρεσίες, που επισημαίνουν ότι τα φαινόμενα αυτά θα πολλαπλασιαστούν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Από τη Βρετανία μέχρι τη Γερμανία και το Βέλγιο, οι θερμές αέριες μάζες από τη βόρεια Αφρική και την Ισπανία θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Τα χειρότερα, όμως, έπονται: η Τρίτη, η Τετάρτη, ίσως και η Πέμπτη, να είναι οι πιο ζεστές ημέρες του φετινού καλοκαιριού, με το θερμόμετρο να αναμένεται να φτάσει έως και τους 40 βαθμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας σε ορισμένες περιοχές.

Στη Γερμανία, η θερμοκρασία αναμένεται να φτάσει στους 37 βαθμούς την Τρίτη και τους 38 την Τετάρτη, πριν αρχίσει να υποχωρεί, σύμφωνα με την υπηρεσία Wetter Deutschland.

Σε «κίτρινο συναγερμό» έχει κηρυχθεί από τη δημόσια υπηρεσία μετεωρολογίας (Aemet) για την Κυριακή η Ισπανία. Σε πολλές βόρειες επαρχίες τα θερμόμετρα θα ξεπεράσουν τους 36 βαθμούς. Η Aemet προβλέπει «ένα καλοκαίρι πιο ζεστό από το σύνηθες», όπως συνέβη και το 2018, όμως οι θερμοκρασίες θα είναι μικρότερες από εκείνες που είχαν καταγραφεί την τριετία 2015-17.

Στο Βέλγιο, όπου επίσης εκδόθηκε προειδοποίηση για κύμα καύσωνα, οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η θερμοκρασία θα φτάσει το μέγιστο στους 34-35 βαθμούς. Η Ελβετία αναμένει επίσης θερμοκρασίες καύσωνα την επόμενη εβδομάδα, που θα φτάνουν τους 36 βαθμούς την Τρίτη και τους 37 την Τετάρτη, σύμφωνα με τη MeteoSuisse.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιθέτως, η MetOffice προβλέπει σφοδρές καταιγίδες από την Κυριακή μέχρι την Τρίτη. Οι καιρικές συνθήκες θα είναι ζεστές, υγρές και ασταθείς.

Η μισή Γαλλία εκτιμάται ότι θα γνωρίσει έναν καύσωνα μέγιστης έντασης, συγκρίσιμο με εκείνον του 2003, όπως είπε ο μετεωρολόγος, Φρανσουά Γκουράν. «Αυτός ο καύσωνας φαίνεται ότι θα είναι χωρίς προηγούμενο για μήνα Ιούνιο» εξήγησε ο Γκουράν, προβλέποντας την κατάρριψη πολλών ρεκόρ.

«Από το 1947, μόνον ο καύσωνας της περιόδου 18-28 Ιουνίου 2005 ήταν εξίσου σφοδρός. Αυτός που περιμένουμε θα είναι πιο έντονος, χωρίς προηγούμενο», τονίζει επίσης η Meteo-France.

Ο άγνωστος παράγοντας αυτού του καύσωνα είναι προς το παρόν η διάρκειά του: η Meteo-France προβλέπει το ελάχιστο έξι ημέρες, από τη Δευτέρα 24 Ιουνίου μέχρι την Παρασκευή 29 Ιουνίου. Από την Τρίτη και μετά, η θερμοκρασία σε περιοχές της Γαλλίας θα ανέβει στους 35-40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ