ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν

Τραμπ: Είμαι ανοιχτός σε συνομιλίες με την ηγεσία του Ιράν
AP Photo/Evan Vucci

Πρόθυμος να έχει συνομιλίες με τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν, τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ή με τον πρόεδρο της χώρας, Χασάν Ροχανί, εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι δεν θέτει προϋποθέσεις για τις συνομιλίες με το Ιράν και σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του NBC, ο Τραμπ επέμεινε ότι το θέμα των βαλλιστικών πυραύλωντου Ιράν θα πρέπει να περιληφθεί σε οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία με την Τεχεράνη.

Σε απόσπασμα από τη συνέντευξη αυτή, που πήρε ο Τσακ Τοντ για την εκπομπή Meet the Press, και θα μεταδοθεί την Κυριακή από το NBC, ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι σταμάτησε το στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του Ιράν επειδή θεώρησε ότι θα αποτελούσε δυσανάλογη απάντηση στην κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού αεροσκάφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι τα αμερικανικά μαχητικά δεν είχαν απογειωθεί ακόμη όταν έλαβε αυτήν την απόφαση. «Αλλά πολύ γρήγορα θα το έκαναν. Και τα πράγματα θα είχαν φτάσει σε ένα σημείο όπου δε θα μπορούσαμε να κάνουμε πίσω», κατέληξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Νωρίτερα, διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν δήλωσε σήμερα Παρασκευή ότι οι αμερικανικές βάσεις στην περιοχή και το αεροπλανοφόρο τους στον Κόλπο είναι εντός του βεληνεκούς των ιρανικών κατευθυνόμενων πυραύλων ακριβείας.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή είναι μια απειλή αλλά συνιστούν τώρα μια ευκαιρία (για το Ιράν) ... Δεν μιλούν για πόλεμο με το Ιράν, γιατί ξέρουν πόσο ευάλωτοι είναι», δήλωσε ο επικεφαλής της αεροδιαστημικής διοίκησης των Φρουρών της Επανάστασης, Αμιραλί Χατζιζαντέχ, μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ