ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Αυστηρή απάντηση σε οποιαδήποτε αμερικανική απειλή εναντίον της χώρας

Ιράν: Αυστηρή απάντηση σε οποιαδήποτε αμερικανική απειλή εναντίον της χώρας
AP Photo/Andrew Harnik

Το Ιράν θα απαντήσει αυστηρά σε οποιαδήποτε αμερικανική απειλή εναντίον του, προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Αμπάς Μουσαβί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tasnim.

«Δεν θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε παραβίαση των ιρανικών συνόρων. Το Ιράν θα αντιμετωπίσει αυστηρά οποιαδήποτε επίθεση ή απειλή από την Αμερική», τόνισε ο Μουσαβί.

«Ανεξαρτήτως της απόφασης που θα λάβουν (σ.σ. οι Αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστεί το έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ η υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ζήτησε σήμερα από τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα δεδομένων των κινδύνων στην περιοχή, μετέδωσε το πρακτορείο της χώρας WAM.

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει «να εξετάσουν τους αεροδιαδρόμους που επηρεάζονται και (...) να θέσουν σε εφαρμογή τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφεύγουν να δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες ενδέχεται να εκτίθενται σε κινδύνους», επεσήμανε η υπηρεσία.

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσαν την Πέμπτη ότι το Ιράν κατέρριψε ένα αμερικανικό drone. Εν συνεχεία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σημείωσε την Παρασκευή ότι σταμάτησε σχεδιαζόμενη επίθεση στο Ιράν, όταν ενημερώθηκε από το επιτελείο του ότι 150 άτομα θα σκοτώνονταν από την επίθεση αυτή.

Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν ξεκίνησε πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Συμφωνία για το Πυρηνικό Πρόγραμμα του Ιράν και κλιμακώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από τις επιθέσεις σε δύο τάνκερ, τα οποία έπλεαν στον Κόλπο του Ομάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ