ΚΟΣΜΟΣ

Κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ κατά υπολογιστών στο Ιράν που ελέγχουν τα πυραυλικά συστήματα

Κυβερνοεπιθέσεις των ΗΠΑ κατά υπολογιστών στο Ιράν που ελέγχουν τα πυραυλικά συστήματα
Συντρίμμια του αμερικανικού drone Meghdad Madadi/ Tasnim News Agency via AP

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κυβερνοεπιθέσεις κατά ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Ιράν, που ελέγχουν τα πυραυλικά του συστήματα, σύμφωνα με αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ.

Η επιχείρηση αυτή, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ενώ είχε σχεδιαστεί πριν από εβδομάδες σε αντίποινα για τα περιστατικά που η Ουάσινγκτον χαρακτηρίζει ως ιρανικές επιθέσεις κατά δεξαμενοπλοίων στον Κόλπο του Ομάν, ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «The New York Times», το οποία επικαλέστηκε πηγές, που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Η κυβερνοεπιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της αμερικανικής αντίδρασης στην κατάρριψη ενός αμερικανικού drone την Πέμπτη. Η Τεχεράνη υποστηρίζει πως το drone παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως η πτήση του εξελισσόταν στον διεθνή εναέριο χώρο του Περσικού Κόλπου.

Τραμπ: Δεν επιδιώκω πόλεμο

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι δεν έστειλε ένα μήνυμα στην Τεχεράνη προειδοποιώντας το Ιράν για μία αμερικανική επίθεση, την οποία και ανακάλεσε αργότερα.

Ιρανικές πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι ο Τραμπ προειδοποίησε την Τεχεράνη μέσω Ομάν για μία επικείμενη αμερικανική επίθεση. Ωστόσο, ο ίδιος είπε πως τάσσεται κατά του πολέμου και επιθυμεί συνομιλίες.

«Δεν έστειλα αυτό το μήνυμα», δήλωσε ο πρόεδρος Τραμπ στην εκπομπή “Meet the Press”.

Ο ίδιος είπε: «Δεν επιδιώκω τον πόλεμο».

Επόσης, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι θα ήταν ικανοποιημένος με μία διμερή ή πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Δεν με νοιάζει τι είδους συμφωνία θα είναι. Μπορεί να είναι μεμονωμένη ή συλλογική. Οτιδήποτε που θα έχει ως αποτέλεσμα την μη απόκτηση ενός πυρηνικού όπλου», από το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ