ΚΟΣΜΟΣ

Ταξίδεψε το μισό πλανήτη για να πεθάνει στις ΗΠΑ: Η σύντομη ζωή 7χρονης που ονειρεύτηκε άλλο μέλλον

Ταξίδεψε το μισό πλανήτη για να πεθάνει στις ΗΠΑ: Η σύντομη ζωή 7χρονης που ονειρεύτηκε άλλο μέλλον
AP Photo/Eric Gay, File

Η Gurupreet Kaur πέρασε με τη μαμά της τα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού λίγο πριν τα έβδομα γενέθλιά της. 

Φορούσε μαύρο μακρυμάνικο και μαύρο παντελόνι όταν έκανε τα πρώτα της βήματα σε αμερικανικό έδαφος, στην έρημο της Αριζόνα - όπου η θερμοκρασία κατά κανόνα κυμαίνεται στους 42 βαθμούς Κελσίου.

Η μαμά της την άφησε για λίγο με μία άλλη γυναίκα, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βρει λίγο νερό.

Ήταν και η τελευταία φορά που είδε ζωντανό το παιδί της.

Μία ημέρα μετά, οι συνοριοφύλακες βρήκαν το πτώμα της επτάχρονης.

Ήταν το τραγικό τέλος ενός παιδιού που είχε ταξιδέψει το μισό πλανήτη για μία καλύτερη ζωή.

Ταξίδι απόγνωσης κι ελπίδας

Οι γονείς της μικρής, μιλώντας για πρώτη φορά από την απώλεια του παιδιού τους, είπαν πως το ταξίδι αυτό απόγνωσης ήταν μονόδρομος γι’αυτούς: «Αναζητούσαμε μία πιο ασφαλή, μία καλύτερη ζωή για την κόρη μας. Και πήραμε την ακραία δύσκολη απόφαση να ζητήσουμε άσυλο εδώ, στις ΗΠΑ. Θεωρούμε πως κάθε γονιός, ανεξαρτήτως καταγωγής, χρώματος ή θρησκείας, κατανοεί πως καμία μάνα ή πατέρας δε θα έβαζε ποτέ σε κίνδυνο τη ζωή του παιδιού του, εκτός αν ήταν απεγνωσμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση των γονέων, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ Sikh Coalition.

Περνώντας τα σύνορα

Ήταν πρωί της 11ης Ιουνίου όταν οι διακινητές άφησαν μια ομάδα ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και η ανήλικη Gurupreet, σε αυτοκινητόδρομο του Μεξικού, κοντά στα σύνορα και τους είπαν να περπατήσουν βόρεια.

Σύμφωνα με τον Pete Bidegain, επόπτη ειδικών επιχειρήσεων της Διασυνοριακής Περιπόλου της Τουσόν, η περιοχή, περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Λούκβιλ της Αριζόνα, ήταν «εξαιρετικά απομακρυσμένη» και είναι σπάνιο για μετανάστες να περνούν από εκεί: «Πραγματικά, είναι ανέφικτο να βρει κανείς πιο απομακρυσμένη περιοχή στο νοτιοδυτικό σύνορο από τη συγκεκριμένη που διέσχισε εκείνη η ομάδα μεταναστών», τόνιζε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχει συνοριακό τείχος στο σημείο αυτό, παρά μόνο μία σειρά μεταλλικών στύλων ύψους ούτε ενός μέτρου που στόχο έχουν να εμποδίζουν τα αυτοκίνητα να προχωρήσουν.

Από εκείν πέρασε η ομάδα των μεταναστών, μεταξύ αυτών η επτάχρονη Gurupreet και άλλο ένα οκτάχρονο παιδί: «Από τη στιγμή που κατευθύνονταν βόρεια, έμπαιναν πια σε πραγματική έρημο», εξηγεί ο Bidegain.

Η ομάδα αποφάσισε να χωριστεί. Η μαμά της Gurupreet μαζί με μία άλλη γυναίκα έφυγαν για να αναζητήσουν νερό, αφήνοντας τη μικρή με μία άλλη μητέρα και το παιδί της.

«Δεν κατάφεραν ποτέ να βρεθούν ξανά», λέει ο Bidegain.

Μία ημέρα μετά, το πρωινό της 12ης Ιουνίου, η συνοριακή αστυνομία που έκανε περιπολία στην περιοχή, εντόπισε βήματα στην άμμο. Σύντομα βρήκε τις δύο γυναίκες που έψαχναν για νερό, οι οποίες και τους ενημέρωσαν πως οι υπόλοιποι της ομάδας αγνοούνταν.

Οι αστυνομικοί ξεκίνησαν έρευνα για τον εντοπισμό τους και σύντομα ανακάλυψαν το πτώμα της επτάχρονης.

map

Αναζητώντας απαντήσεις

Οι αρχές αποφάνθηκαν πως η Gurupreet πέθανε από θερμοπληξία: «Διεσχιζε την έρημο, ένα εξαιρετικά θερμό περιβάλλον, και υπέκυψε στα στοιχεία της φύσης», τόνισε ο Gregory Hess, ιατροδικαστής της κομητείας Pima, εξηγώντας πως το παιδί φορούσε μαύρα, βαριά για το περιβάλλον που κινείτο, ρούχα.

Ο Bidegain, από την πλευρά του, χαρακτήρισε εξαιρετικά «κοινή» στα σύνορα αυτού του είδους την τραγωδία: «Είναι κάτι που, εδώ στα σύνορα της Αριζόνα, το βλέπουμε διαρκώς», σημείωσε.

Από την αρχή του έτους, εβδομήντα μετανάστες έχουν πεθάνει στην περιοχή, σύμφωνα με το αρμόδιο γραφείο της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, αριθμός που το 2018 ανήλθε σε 127 άτομα.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποδίδουν στις πολιτικές της αμερικανικής κυβέρνησης για τους θανάτους αυτούς, υποστηρίζοντας πως η δυσβάσταχτα μεγάλη αναμονή στις πύλες εισόδου στη χώρα, αναγκάζουν τους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν άλλες επιλογές, κινούμενοι σε περιοχές απομακρυσμένες και επικίνδυνες.

«Ο αριθμός των θανάτων αυξάνεται καθώς η Τελωνειακή και Συνοριακή Προστασία των ΗΠΑ (CBP) έχουν ενισχύσει τις συνοριακές δυνάμεις και απορρίπτουν βίαια τους μετανάστες που επιχειρούν να περάσουν από τα σημεία εισόδου», τονίζει ανακοίνωση της οργάνωσης South Asian Americans Leading Together, προσθέτοντας: «Οι μετανάστες εξαναγκάζονται να επιστρέψουν στις επικίνδυνες συνθήκες που η CBP και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες συχνά αποδίδουν σε διακινητές και λαθρεμπόρους».

Η ίδια ΜΚΟ έστειλε επιστολή στην CBP, αξιώνοντας την άμεση διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια θανάτου της Gurupreet, σημειώνοντας πως «παρά τα, κατά πολύ αυξημένα, κονδύλια γενικώς προς το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και ειδικώς προς την Τελωνειακή και Συνοριακή Προστασία, η αντιμετώπιση των μεταναστών έχει υποβαθμιστεί σημαντικά. Ζητούμε απαντήσεις αμέσως».

Ξανά μαζί για την κηδεία του παιδιού τους

Οι γονείς της Gurupreet είχαν να δουν ο ένας τον άλλον από το 2013, περίπου έξι μήνες μετά τη γέννησή της - καθώς ο πατέρας της ζει εκεί από το 2013, με την αίτηση ασύλου να εκκρεμεί…

Σήμερα, ο 33χρονος πατέρας και η 27χρονη μητέρα είναι ξανά μαζί, όχι δρέποντας τους καρπούς της επώδυνης απόφασης να ξεριζωθούν και του επικίνδυνου ταξιδιού για τη «γη της επαγγελίας», αλλά ετοιμάζοντας την κηδεία του παιδιού τους.

Στην ανακοίνωσή τους ζητούν ιδιωτικότητα, εν όψει της κηδείας που θα γίνει στη Νέα Υόρκη, «την πόλη που η οικογένειά της ήλπισε να κάνει σπίτι της», και αναφέρουν πως «θα κουβαλάμε για μία ζωή το άχθος της απώλειας της αγαπημένης μας Gurupreet. Ωστόσο, εξακολουθούμε να διατηρούμε την ελπίδα πως η Αμερική παραμένει ένα συμπονετικό έθνος, θεμελιωμένο στο ιδεώδες των μεταναστών που κάνουν τη πολυπολιτισμικότητα της χώρας, τη μεγαλύτερή της δύναμη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ