ΚΟΣΜΟΣ

Εκπρόσωπος AKP: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις και να έχει περισσότερο σεβασμό ο Τσίπρας

Εκπρόσωπος AKP: Να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις και να έχει περισσότερο σεβασμό ο Τσίπρας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Nikolas Giakoumidis

Η Άγκυρα ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεσή της με την Αθήνα, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος AKP, Ομέρ Τσελίκ, να καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να σέβεται περισσότερο» τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι ο «Έλληνας πρωθυπουργός μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά οι γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ θα συνεχιστούν» και την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα από την Λευκωσία, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας δήλωσε «ότι Ελλάδα και Κύπρος επιχειρούν να "βάλουν χέρι" στις πηγές ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου μονομερώς».

«Προειδοποιούμε τον κ. Τσίπρα να αφήσει τις κούφιες δηλώσεις. Γίνεται μια προσπάθεια να μας απειλήσουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλό θα ήταν να σταματήσει να απειλεί με επιχειρήματα που δεν μπορεί να στηρίξει». είπε χαρακτηριστικά ο Τσελίκ.

Επαναλαμβάνοντας, τέλος, τη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά τα δικαιώματά της και ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από αυτά σε καμία περίπτωση».

Ο Ομέρ Τσελίκ έθεσε επίσης θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και παραβίαση της συνθήκης της Λωζάνης, υποστηρίζοντας ότι η άσκηση των διοικητικών αρμοδιοτήτων της Ελλάδας στη δυτική Θράκη «δεν συμβαδίζουν με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«(Η Ελλάδα) παραβιάζει ανοιχτά τη συνθήκη της Λωζάνης, την ευρωπαϊκή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις θρησκευτικές ελευθερίες. Το διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή το 2018, έχει στόχο την εθνικοποίηση των τουρκικών θρησκευτικών ιδρυμάτων της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα. Σε αυτό το διάταγμα γίνεται προσπάθεια, με τη διαδικασία της εθνικοποίησης, ο διορισμός των ιερωμένων στα τζαμιά, ο θεσμός και η λειτουργία των μουφτειών, καθώς και άλλα δικαιώματα της μειονότητας να υπάγονται στο ελληνικό υπουργείο Παιδείας», είπε χαρακτηριστικά.

«Φυσικά μία τέτοια απόφαση από την Ελλάδα αποτελεί παραβίαση των θρησκευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας με βάση τη συνθήκη της Λωζάνης και της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Έχουμε αντιδράσει σε αυτό, αλλά και η ΕΕ πρέπει να προειδοποιήσει την Ελλάδα, τον πραγματικό παραβάτη του διεθνούς δικαίου και των ευρωπαϊκών στάνταρτς, αλλά και η ίδια η Ελλάδα να σταματήσει αυτή την πολιτική», συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ