ΚΟΣΜΟΣ

Ζάκερμπεργκ: Τα «βάζει» με την αμερικανική κυβέρνηση για την εξάπλωση της πολιτικής χειραγώγησης

Ζάκερμπεργκ: Τα «βάζει» με την αμερικανική κυβέρνηση για την εξάπλωση της πολιτικής χειραγώγησης
AP Photo/Alex Brandon

Ο ιδρυτής του Facebook και διευθύνων σύμβουλός του, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε την Τετάρτη ότι η απουσία απάντησης από τις αμερικανικές Αρχές στην ξένη πολιτική χειραγώγηση μέσω του ιστότοπου του το 2016 επέτρεψε να προκληθεί η «χιονοστιβάδα» παρόμοιων εκστρατειών που παρατηρούνται έκτοτε.

Ο νεαρός επικεφαλής του Facebook, ο οποίος έχει δεχθεί σωρεία επικρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες υποτίμησε τις εκστρατείες χειραγώγησης της αμερικανικής κοινής γνώμης στις προεδρικές εκλογές εκείνης της χρονιάς και αντιμετωπίζει έκτοτε σχεδόν συνέχεια παρόμοιες ενέργειες, κάλεσε για άλλη μια φορά τις κυβερνήσεις να προβούν σε μία περαιτέρω ρύθμιση των προσωπικών δεδομένων, των πολιτικών διαφημίσεων, των ξένων αναμείξεων στις εκλογές κλπ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά προχώρησε κι άλλο, κατηγορώντας παράλληλα τις αμερικανικές Αρχές ότι ευθύνονται εν μέρει για τη σημερινή κατάσταση, κατά την οποία πολλαπλασιάζονται σε διάφορες περιοχές του κόσμου οι ενορχηστρωμένες εκστρατείες παραπληροφόρησης από διάφορες χώρες, ξεκινώντας, σύμφωνα με το Facebook και τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Ρωσία, κάτι το οποίο εξακολουθεί να διαψεύδει η Μόσχα.

«Εμείς δεν διαθέτουμε τα μέσα για να σταματήσουμε (τις ενέργειες της) ρωσικής κυβέρνησης», αντιθέτως «η δική μας κυβέρνηση διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία, όχι εμείς», επιχειρηματολόγησε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Άσπεν στο Κολοράντο.

«Μπορούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να υπερασπιστούμε (το Διαδίκτυο), αλλά η κυβέρνησή μας είναι αυτή που διαθέτει τα εργαλεία να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία», επέμεινε.

«Ένα από τα σφάλματα που με ανησυχούν είναι ότι μετά το 2016, η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο για να ανταποκριθεί. Το σήμα που έστειλε στον κόσμο ήταν ότι είναι “οκ, ο δρόμος είναι ανοιχτός, οι χώρες μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους και οι επιχειρήσεις μας θα κάνουν το καλύτερο που μπορούν για να προσπαθήσουν να περιορίσουν τα πράγματα, αλλά ουσιαστικά η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα σπεύσει να σώσει την κατάσταση”», σημείωσε επίσης ο Ζάκερμπεργκ.

«Έκτοτε είδαμε να αυξάνονται αυτού του είδους οι δραστηριότητες που προέρχονται από το Ιράν ή άλλες χώρες», συνέχισε, παρατηρώντας ότι η ασφάλεια του δικτύου του στοιχίζει «δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως».

«Ωστόσο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα το σπουδαίο μόνοι μας για να αποτρέψουμε τις χώρες (από το να το κάνουν αυτό). Αυτό είναι κάτι που εναπόκειται σε λίγο ανώτερα επίπεδα», κατέληξε ο Ζάκερμπεργκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ