ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα: «Κόκκινος συναγερμός» στη Γαλλία

«Φλέγεται» η Ευρώπη από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα: «Κόκκινος συναγερμός» στη Γαλλία

Η Ευρώπη εξακολουθεί να «ψήνεται» από τον προωτοφανή καύσωναενώ ταυτόχρονα έχουν ξεσπάσει μεγάλες πυρκαγιές, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμα ψηλότερα τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι στιγμής έχουν μάλιστα καταγραφεί 7 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη. Οι τρεις χθες, στη Γαλλία, τρεις στη Γερμανία και άλλος ένας στην Ιταλία, όπου οι αρχές εντόπισαν νεκρό έναν 72χρονο άστεγο από τη Ρουμανία, ο οποίος βρισκόταν κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στο Μιλάνο.

Τα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο σε μεγάλο μέρος της δυτικής και κεντρικής Ευρώπης καθώς καταγράφονται πρωτοφανείς θερμοκρασίες για μήνα Ιούνιο: 38,9 βαθμοί Κελσίου στην Τσεχία, 38,6 στη Γερμανία, 40,9 στο Κλερμόν-Φεράν της Γαλλίας...

Αύριο μάλιστα ο υδράργυρος αναμένεται να ανέβει κι άλλο, ενώ στη Γαλλία ενδέχεται να σπάσει το «εθνικό ρεκόρ» από τον Αύγουστο του 2003 και είναι οι 44,1 βαθμοί που είχαν καταγραφεί στο Γκαρ.

Η Meteo France, η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία, έχει θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» τέσσερα διαμερίσματα στα νότια της χώρας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη Γαλλία.

Ένα άλλο ρεκόρ ωστόσο καταρρίφθηκε στην Πολωνία: αυτό της κατανάλωσης ενέργειας, λόγω της εντατικής χρήσης των κλιματιστικών. Στη Γαλλία το μεσημέρι η ζήτηση ανήλθε σήμερα στα 59,4 γιγαβάτ, πολύ κοντά στο απόλυτο ρεκόρ των 59,5 γιγαβάτ που είχε καταγραφεί πριν από δύο χρόνια.

Στη Γερμανία, στις πόλεις Λέχνε και Μπαντ Εϊνχάουζεν (120.000 κάτοικοι), οι αρχές έλαβαν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης νερού. Η χρήση πόσιμου νερού θα περιοριστεί μόνο για "ζωτικές ανάγκες" και οι κάτοικοι απειλούνται με πρόστιμα ύψους έως και 1.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα, στη Γαλλία, η σημερινή μέρα μπορεί να είναι η πιο ζεστή αυτού του κύματος καύσωνα που χαρακτηρίζεται ασυνήθιστος λόγω της έντασης και της πρόωρης εμφάνισής του, ένα φαινόμενο που αναμένεται ωστόσο να είναι συχνό στο μέλλον εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Θα πρέπει να αλλάξουμε την οργάνωσή μας, τον τρόπο που εργαζόμαστε (...) να κτίζουμε διαφορετικά», προειδοποίησε από το Τόκιο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θεωρεί απαραίτητη μια «προσαρμογή της κοινωνίας και των πρακτικών της».

«Το απόγευμα αναμένουμε 38 έως 41 βαθμούς στις περιοχές νότια του Λίγηρα, 33 έως 37 βαθμούς βορειότερα στα διαμερίσματα με πορτοκαλί συναγερμό και λίγο χαμηλότερες θερμοκρασίες στις ακτές της Μεσογείου», αναφέρει η γαλλική μετεωρολογική υπηρεσία (Meteo France).

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία που καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στη Γαλλία (34,9 βαθμοί Κελσίου) αποτελεί ήδη ρεκόρ για τον Ιούνιο, διευκρινίζει η υπηρεσία και στην καρδιά της Κεντρικής Οροσειράς, στο κέντρο της χώρας, η πόλη Κλερμόν-Φεράν κατέγραψε 40,9 βαθμούς Κελσίου, ένα απόλυτο ρεκόρ για την πόλη αυτή.

Θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου αναμένονται σήμερα και αύριο Παρασκευή στην ιταλική χερσόνησο, ιδιαίτερα στα κεντρικά και τα νότια.

Στη Γαλλία πολλά σχολεία παρέμειναν κλειστά.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θ' ανέβει κι άλλο και μπορεί να «καταρριφθεί τοπικά το εθνικό ρεκόρ», σύμφωνα με τη Meteo France, ρεκόρ που ανάγεται στις 12 Αυγούστου 2003 με 44,1 βαθμούς Κελσίου στο Σεν-Κριστόλ-λεζ-Αλέ ε Κονκεϊράκ στην Γκαρ (νότια).

Ενόψει της αναμενόμενης αύξησης της θερμοκρασίας στο τέλος της εβδομάδας, η Γαλλίδα υπουργός Υγείας Ανιές Μπαζέν επανέλαβε τις συστάσεις προς όλες τις ευάλωτες ομάδες προκειμένου να «αποφευχθούν θάνατοι και ο συνωστισμός άνευ λόγου στα επείγοντα» των νοσοκομείων.

Ο δόκτωρ Μίχο Σούσιτς, που διευθύνει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του Σπλιτ στην Κροατία καταγγέλλει επίσης την απερισκεψία ορισμένων απέναντι στον καύσωνα. «Τι μπορώ να πω όταν ένα άτομο ηλικίας 80 ετών αισθάνεται αδιαθεσία το μεσημέρι στην παραλία κάτω από τον ήλιο;». Τα Βαλκάνια καταβάλλονται επίσης από τη ζέστη με τον υδράργυρο να φθάνει τους 36 βαθμούς στο Ζάγκρεμπ.

Στο Μιλάνο, στην Ιταλία, ένας άστεγος ηλικίας 72 ετών πέθανε το πρωί κοντά στον κεντρικό σταθμό της πόλης, εξαιτίας του καύσωνα, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο όμιλος Accor, που εκμεταλλεύεται σχεδόν 1.700 ξενοδοχεία στη Γαλλία, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι θα ανοίξει κλιματιζόμενους χώρους των ξενοδοχείων του για ηλικιωμένα άτομα «που η κατάστασή τους είναι ευάλωτη». Θα είναι διαθέσιμοι από σήμερα, από τις 10:00 έως τις 20:00 ώρα Ελλάδας, και μέχρι στο Σάββατο.

Η ζέστη επιτείνεται εξάλλου εξαιτίας των αποτελεσμάτων της ρύπανσης, κυρίως της αύξησης του όζοντος, ένα κλασικό επεισόδιο των κυμάτων ζέστης καθώς το όζον είναι αποτέλεσμα χημικών αντιδράσεων υπό την επίδραση του ήλιου. Το Παρίσι, η Λιόν, η Μασσαλία και το Στρασβούργο έλαβαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας απαγορεύοντας την κυκλοφορία των πιο παλιών και περισσότερο ρυπογόνων αυτοκινήτων.

Μεγάλη φωτιά στην Καταλονία

Στην Ισπανία, εκατοντάδες πυροσβέστες αγωνίζονται από την Τετάρτη να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία) που κατέκαψε 35.000 στρέμματα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών.

«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τόσο μεγάλη πυρκαγιά τα τελευταία 20 χρόνια», ανακοίνωσε η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση.

Αλλοιώνεται η άσφαλτος, λυγίζουν οι γραμμές των τρένων

Μπροστά σε αυτή την «κόλαση» καύσωνα οι κυβερνήσεις αρκετών ευρωπαϊκών χωρών προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων.

Στη Γερμανία όπου την Τετάρτη σημειώθηκαν θερμοκρασίες 38,6 βαθμών Κελσίου κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, σπάζοντας κάθε ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, οι αρχές, σύμφωνα με τον Guardian, επέβαλαν όριο 120χλμ./ώρα σε αυτοκινητόδρομο, καθώς παρατηρήθηκαν αλλοιώσεις στο οδόστρωμα λόγω της ζέστης, ενώ κοντά στο Ροστόκ οι σιδηροδρομικές γραμμές λύγισαν.

Ο άνθρωπος ευθύνεται για την άνοδο της θερμοκρασίας

Σύμφωνα με το BBC, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη ήταν τον Ιούλιο του 1977 στην Αθήνα. Σημειώνει ωστόσο ότι από τότε ξεκίνησαν να κρατούνται αρχεία, τα 20 θερμότερα έτη είναι ανάμεσα στα 22 τελευταία.

Κατά τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, τα έτη 2015-2018 ήταν τα πιο θερμά.

Σύμφωνα με μία επιστημονική μελέτη σχετικά με τον καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη τον περασμένο χρόνο, οι ανθρώπινες δραστηριότητες που συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος κατέστησαν πιο πιθανές τις υψηλές θερμοκρασίες.

Η ίδια μελέτη σημειώνει ότι αν η σημερινή τάση συνεχιστεί, οι καύσωνες θα χτυπούν τη Ευρώπη με συχνότητα κάθε δύο χρόνων μέχρι το 2040, ενώ η θερμοκρασία είναι πιθανό να αυξηθεί από 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ