ΚΟΣΜΟΣ

Η άβολη πρώτη συνάντηση της Μέι με τον Πούτιν μετά το περιστατικό στο Σάλσμπερι

Η άβολη πρώτη συνάντηση της Μέι με τον Πούτιν μετά το περιστατικό στο Σάλσμπερι
AP Photo, Pool

Ως άβολη χαρακτηρίζεται η πρώτη συνάντηση της Τερέζα Μέι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν μετά το περιστατικό στο Σάλσμπερι με τη δηλητηρίαση των Σκριπάλ.

Στην κοινή τους φωτογραφία στη σύνοδο της G20 στην Οζάκα, η βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται να είναι παγωμένη και ανέκφραστη δίπλα στον άνετο και χαμογελαστό Ρώσο πρόεδρο.

Η Μέι είπε στον Πούτιν ότι οι χώρες τους μπορούν να έχουν διαφορετικές σχέσεις, εάν η Ρωσία σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές της ενέργειες που υπονομεύουν τη διεθνή ασφάλεια

«Η Βρετανίδα πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εξομάλυνση των διμερών μας σχέσεων μέχρι η Ρωσία να σταματήσει τις ανεύθυνες και αποσταθεροποιητικές της ενέργειες, που απειλούν το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους του», σύμφωνα με την εκπρόσωπό της.

Η Τερέζα Μέι επισήμανε ακόμη πως η Βρετανία διαθέτει αδιάσειστες αποδείξεις για την ανάμειξη της Ρωσίας στο περιστατικό της δηλητηρίασης του πρώην διπλού κατάσκοπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του τον περασμένο χρόνο στο Σάλσμπερι και ζήτησε από τον ίδιο να αποδώσει ευθύνες στους υπόπτους που ενέχονται στη δηλητηρίαση.

«Η πρωθυπουργός είπε ότι η χρήση ενός θανατηφόρου νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Σάλσμπερι εντάσσεται σ' ένα ευρύτερο σχέδιο απαράδεκτης συμπεριφοράς και ήταν μια κατάπτυστη πράξη», σημείωσε η εκπρόσωπος της.

Παράλληλα η Τερέζα Μέι ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να αφήσει ελευθέρους του 24 Ουκρανούς ναύτες που συνελήφθησαν στον πορθμό του Κερτς τον περασμένο Νοέμβριο, για να αποκλιμακωθεί η ένταση με την Ουκρανία.

«Είπε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία προκαλούν βαθιά ανησυχία και πως για να επιτευχθεί οποιαδήποτε πρόοδος απαιτείται αποκλιμάκωση της διένεξης και η απελευθέρωση των 24 ουκρανών στρατιωτικών, τα πλοία των οποίων καταλήφθηκαν βιαίως στην Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε η εκπρόσωπος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ