ΚΟΣΜΟΣ

Sea Watch 3: Αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση η Ρακέτε - Αντιδράσεις για τη σύλληψή της

Sea Watch 3: Αντιμέτωπη με 10 χρόνια φυλάκιση η Ρακέτε - Αντιδράσεις για τη σύλληψή της

Έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας έχει προκαλέσει η σύλληψη της Γερμανίδας πλοιάρχου του πλοίου Sea Watch 3, το οποίο πριν από λίγες ημέρες, παρά την απαγόρευση των ιταλικών αρχών, ελλιμενίστηκε στη Λαμπεντούζα με 42 διασωθέντες πρόσφυγες.

«Μπορεί να υπάρχουν ιταλικοί κανόνες σχετικά με το πότε μπορεί ένα πλοίο να πλησιάσει ένα λιμάνι. Μόνο που η Ιταλία δεν είναι οποιοδήποτε κράτος. Η Ιταλία είναι στο κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ιδρυτικό μέλος της. Και γι' αυτό μπορούμε να περιμένουμε από μια χώρα όπως η Ιταλία ότι θα συμπεριφερθεί διαφορετικά», δήλωσε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF και τόνισε ότι «όποιος σώζει ανθρώπους, δεν μπορεί να θεωρείται εγκληματίας».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι το Βερολίνο πιέζει για ευρωπαϊκή λύση στο θέμα των διασωθέντων στη Μεσόγειο, υπογραμμίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και ότι τόσο για την γερμανική κυβέρνηση όσο και για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σημαντικό η αλληλεγγύη να επιδεικνύεται από την ευρύτερη δυνατή συμμαχία ευρωπαϊκών κρατών.

Ο υπουργός Αναπτυξιακής Βοήθειας και Εξωτερικών Σχέσεων Γκερντ Μιούλερ ανέφερε από την πλευρά του ότι αναμένει άμεση αντίδραση από την ΕΕ και σε ό,τι αφορά την πλοίαρχο του σκάφους Καρόλα Ρακέτε, τονίζοντας ότι ενήργησε σε κατάσταση απόλυτης έκτακτης ανάγκης γι' αυτό και πρέπει να αφεθεί άμεσα ελεύθερη.

Με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα αναφέρθηκε στον Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι ο ευρωπαίος Επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για την ανάγκη να βρούμε επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή λύση για τους πρόσφυγες. Οι αξιολογήσεις του Σαλβίνι μου είναι αδιάφορες. Ως ευρωπαίος πολίτης έχω απόλυτη κατανόηση γι' αυτή τη γυναίκα, η οποία θεωρώ ότι συμπεριφέρθηκε γενναία. Και έχω εμπιστοσύνη στην ιταλική Δικαιοσύνη», δήλωσε.

«Το πραγματικό σκάνδαλο είναι οι πνιγμοί στην Μεσόγειο, οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης που απουσιάζουν και ο ελλιπής μηχανισμός κατανομής προσφύγων στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Στο μεταξύ έπειτα από πρωτοβουλία Γερμανών τηλεπαρουσιαστών, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 770.000 ευρώ για το έργο της ΜΚΟ «Sea Watch» στην οποία ανήκει το πλοίο, ενώ σε ιταλική σελίδα στο Facebook έχουν συγκεντρωθεί περίπου 400.000 ευρώ για τα πιθανά δικαστικά έξοδα της πλοιάρχου στην Ιταλία.

Το Βερολίνο θέλει την απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα πως πρέπει να απελευθερωθεί η πλοίαρχος του πλοίου ανθρωπιστικών επιχειρήσεων Sea-Watch, η Καρόλα Ρακέτε, η οποία συνελήφθη στην Ιταλία επειδή εισήλθε σε λιμάνι χωρίς άδεια για να αποβιβάσει μετανάστες.

«Κατά την άποψή μας, μια δικαστική διαδικασία δεν μπορεί να καταλήξει παρά στην απελευθέρωση της Καρόλα Ρακέτε», ανέφερε ο Μάας σε μήνυμά του στο Twitter. «Αντιτασσόμαστε στην ποινικοποίηση των θαλάσσιων διασώσεων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε σημείωσε ότι δεν διαθέτει εξουσία για την τύχη της Γερμανίδας πλοιάρχου, η οποία συνελήφθη αφού παραβίασε απαγόρευση ελλιμενισμού, και πρόσθεσε ότι το θέμα βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ «με ρώτησε για την πλοίαρχο και εξήγησαν ότι η εκτελεστική εξουσία στην Ιταλία είναι χωριστή από την δικαστική εξουσία...ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να παρέμβει. Είναι στα χέρια της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Η Κάρολα Ράκετε, 31 ετών, πέρασε δύο εβδομάδες επί του πλοίου Sea Watch στα διεθνή ύδατα μαζί με δεκάδες Αφρικανούς μετανάστες και τελικά έδεσε στο λιμάνι της Λαμπεντούζα χωρίς άδεια.

Οι δικαστές της πόλης του Αγκριτζέντο της Σικελίας θα αποφασίσουν την απελευθέρωσή της ή μη έπειτα από ακροαματική διαδικασία αργότερα σήμερα.

Η Καρόλα Ρακέτε θα εμφανιστεί ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου

Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.

Η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.

Η 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχος κατηγορήθηκε ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο.

Αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο στις 16:30 ώρα Ελλάδας όπου θα της απαγγελθούν κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.

Το δεύτερο αδίκημα τιμωρείται με τρία ως 10 χρόνια φυλάκιση. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι η Ρακέτε να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στη συνέχεια πιθανόν να επιβάλει την απέλασή της από την χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η Ρακέτε διέσωσε 53 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 12 Ιουνίου.

Οι ιταλικές αρχές δέχτηκαν για λόγους υγείας 13 μετανάστες αλλά είχαν αρνηθεί την είσοδο στους υπόλοιπους.

Τώρα τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν στη Λαμπεντούζα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής.

Αναμένεται να μεταβούν είτε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο ή στην Πορτογαλία που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν.

Η Ρακέτε έχει αναχθεί σε ηρωΐδα της αριστεράς στην Ιταλία επειδή εναντιώθηκε στην πολιτική των «κλειστών λιμανιών» του ακροδεξιού Σαλβίνι.

Αλλά έχει δεχτεί επικρίσεις από κάποιους επειδή εμβόλισε το ταχύπλοο της αστυνομίας που επιχειρούσε να την σταματήσει.

Η γερμανική ΜΚΟ Sea-Watch κατηγορεί την ιταλική αστυνομία ότι προκάλεσε το συμβάν στο λιμάνι εισερχόμενο μεταξύ του σωστικού πλοίου και της αποβάθρας.

«Η πλοίαρχος Ρακέτε έκανε όλους τους ελιγμούς πολύ αργά, χωρίς να υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση ώστε να δώσει στο ταχύπλοο της GdF (οικονομική αστυνομία) πολύ χρόνο για να απομακρυνθεί από την θέση του μεταξύ του Sea-Watch 3 και της αποβάθρας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας:

«Προφανώς το πλήρωμα του ταχύπλοου της GdF αποφάσισε να συνεχίσει να παρεμποδίζει και επιχείρησε να εμποδίσει το πολύ μεγαλύτερο και πιο αργοκίνητο πλοίο που προσπαθούσε να δέσει»

Η ανακοίνωση προσθέτει εξάλλου ότι η αστυνομία «προφανώς δεν υπολόγισε σωστά την κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθεί» και επιμένει ότι τα δύο πλοία «ίσα που ακούμπησαν το ένα το άλλο».

Ο Σαλβίνι, ο οποίος χαιρέτισε την σύλληψη της Ρακέτε, περιέγραψε ωστόσο το συμβάν ως μια «πράξη πολέμου».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ