ΚΟΣΜΟΣ

«Άγριες» συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο

«Άγριες» συγκρούσεις στο Χονγκ Κονγκ: Διαδηλωτές εισέβαλαν στο Κοινοβούλιο
AP Photo/Kin Cheung

Οι διαδηλωτές, που αντιτίθενται στην προσκείμενη στο Πεκίνο κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, εισέβαλαν σήμερα, βράδυ Δευτέρας τοπική ώρα, στο κτήριο του κοινοβουλίου, αφού έσπασαν τις τζαμαρίες, σύμφωνα με τις εικόνες που προβάλλουν τηλεοπτικά δίκτυα.

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ εκτόξευσε δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που έχουν συγκεντρωθεί κοντά στην έδρα του κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν εισβάλει νωρίτερα ορισμένες ομάδες νέων, όπως δείχνουν οι εικόνες που μεταδίδονται από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η γραμματεία του κοινοβουλίου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ακυρώνεται η αυριανή συνεδρίαση, ενώ ακυρώνονται επίσης μέχρι νεωτέρας όλες οι ξεναγήσεις στο κτίριο του Νομοθετικού Συμβουλίου.

Οι συγκεντρωμένοι χρησιμοποίησαν πινακίδες κυκλοφορίας, διάφορα αντικείμενα που πήραν από σκαλωσίες και άλλα πράγματα για να καταφέρουν να μπουν στο κτίριο. Στην αίθουσα των συνεδριάσεων, κάποιοι κάθισαν στα έδρανα και τσέκαραν τα κινητά τους ενώ άλλοι έγραφαν στους τοίχους συνθήματα κατά του νομοσχεδίου για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα.

Ένα σύνθημα ζητούσε την παραίτηση της ηγέτιδας του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ ενώ σε άλλο έγραψαν «Το Χονγκ Κονγκ δεν είναι Κίνα».

Οι αστυνομικοί, εξοπλισμένοι με κράνη, γκλομπ και ασπίδες, προειδοποίησαν αρχικά το πλήθος, ενώ νωρίτερα οι αρχές είχαν καλέσει τους συγκεντρωμένους να εκκενώσουν το κτίριο του κοινοβουλίου, απειλώντας ότι θα προσφύγουν στη βία.

Δεκάδες άνθρωποι, με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πολλοί εκ των οποίων κρατώντας αυτοσχέδιες ασπίδες, διείσδυσαν στο Νομοθετικό Συμβούλιο (LegCo), καταφέρνοντας να μπουν έπειτα από προσπάθειες ωρών, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο i-Cable News.

Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου, που είχαν αναπτυχθεί εντός του κτιρίου και νωρίτερα έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού, για να απωθήσουν το πλήθος, οπισθοχώρησαν προς το εσωτερικό.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, ανήμερα της 22ης επετείου της παράδοσης της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ από τη Βρετανία στην Κίνα, οι διαδηλωτές κατέστρεψαν πίνακες ζωγραφικής, έσπασαν πόρτες, έγραψαν συνθήματα στους τοίχους, εκφράζοντας την οργή τους για το προτεινόμενο νομοσχέδιο που θα ανοίγει τον δρόμο για τις απελάσεις «υπόπτων» στην Κίνα.

Ορισμένοι κρατούσαν οδικές πινακίδες, άλλοι λαμαρίνες και κομμάτια από σκαλωσιές, την ώρα που περίπου 1.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί περιμετρικά του κτιρίου του Κοινοβουλίου, στην καρδιά της επιχειρηματικής συνοικίας της πρώην βρετανικής αποικίας.

Μια μικρή ομάδα, οι περισσότεροι φοιτητές, που φορούσαν κράνη ασφαλείας και μάσκες, χρησιμοποίησαν ένα μεταλλικό καροτσάκι και κοντάρια επιχειρώντας να σπάσουν τις τζαμαρίες της εισόδου, κάτι που τελικά κατάφεραν.

Μπροστά στην έφοδο του πλήθους, το κοινοβούλιο σήμανε κόκκινο συναγερμό, διατάσσοντας τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν αμέσως τον χώρο και ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις εργασίες του για αύριο Τρίτη.

Συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία

Νωρίτερα, η αστυνομία χρησιμοποίησε εναντίον των διαδηλωτών αυτών σπρέι πιπεριού, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, ενώ ορατή ήταν η παρουσία μελών των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των ταραχών μέσα στο κτήριο του τοπικού κοινοβουλίου, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες εναντίον σχεδίου νόμου της τοπικής κυβέρνησης, το οποίο έχει στόχο να επιτρέπει την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ανέστειλε τη διαδικασία κύρωσης του νόμου για τις εκδόσεις, αλλά δεν απέσυρε το κείμενο.

Αυτό το σχέδιο νόμου προκάλεσε μαζικές κινητοποιήσεις στους δρόμους τους Χονγκ Κονγκ, στους οποίους κατέβηκαν έως και δύο εκατομμύρια άνθρωποι στις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, από τον συνολικό πληθυσμό των επτά εκατομμυρίων κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας. Μολονότι οι κινητοποιήσεις αυτές ήταν ως επί το πλείστον ειρηνικές και πάλι είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές.

Σήμερα οι εντάσεις ξέσπασαν όταν μικρές ομάδες διαδηλωτών, κυρίως νέοι με καλυμμένα πρόσωπα, έστησαν οδοφράγματα παρεμποδίζοντας την κυκλοφορία σε τρεις μεγάλες οδικές αρτηρίες στην καρδιά του Χονγκ Κονγκ.

Στους γύρω δρόμους, ένας από τους διαδηλωτές, ο Σαμ Μου, που κρατούσε μαύρες σημαίες, εξήγησε σχετικά μιλώντας στο AFP: «Αυτό είναι το σύμβολο της πτώσης της πόλης μας».

«Οι ελευθερίες της πόλης μας συρρικνώνονται. Κατευθύνεται προς τον απολυταρχισμό», είπε.

Για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών είχαν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών με κράνη και ασπίδες.

Λίγο πριν από την παραδοσιακή τελετή της έπαρσης της κινεζικής σημαίας και αυτής του Χονγκ Κονγκ, η οποία σηματοδοτεί την επέτειο από την παράδοση της κυριαρχίας της πόλης από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κίνα την 1η Ιουλίου του 1997, οι διαδηλωτές δέχθηκαν επίθεση από τους αστυνομικούς.

Οι δυνάμεις της τάξης τους επιτέθηκαν με ρόπαλα και σπρέι αερίου, ενώ σε κάποια σημεία οι διαδηλωτές πετούσαν εναντίον τους αυγά. Μια διαδηλώτρια είχε τραυματιστεί στο κεφάλι και αιμορραγούσε, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Περιορισμός των ελευθεριών

Οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν από την απόρριψη του σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, διευρύνθηκαν σε μια γενικευμένη καταγγελία της δράσης της τοπικής κυβέρνησης, την οποία δεν εμπιστεύεται η πλειοψηφία των πολιτών του Χονγκ Κονγκ, καθώς πιστεύει ότι επέτρεψε, ή ακόμη και ευνόησε, τον περιορισμό των ελευθεριών της από το Πεκίνο.

Βάσει της συμφωνίας που διέπει την επιστροφή από τη Βρετανία της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα, η περιοχή αυτή χαίρει ελευθεριών που είναι άγνωστες στην υπόλοιπη Κίνα, θεωρητικά ώς το 2047, βάσει της αρχής «μια χώρα, δύο συστήματα».

Οι δημοκράτες από όλες τις πλευρές διοργανώνουν σε κάθε επέτειο της επιστροφής της κυριαρχίας του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα μια διαδήλωση για να προβάλουν τις δημοκρατικές τους αξιώσεις, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατέχει η εκλογή του επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης με καθολική ψηφοφορία.

Τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή στις διαδηλώσεις αυτές ήταν μαζική. Το 2014, το αίτημα για δημοκρατία έδωσε πνοή σε μια τεράστια κινητοποίηση με την κατάληψη του επιχειρηματικού τομέα του Χονγκ Κονγκ για εβδομάδες, η οποία έμεινε γνωστή ως «Κίνημα της Ομπρέλας».

Ωστόσο αυτό δεν κατάφερε να αποσπάσει από το Πεκίνο καμία παραχώρηση.

Αυτήν τη φορά, οι διαδηλώσεις γίνονται στο πλαίσιο του γενικευμένου κύματος διαμαρτυρίας κατά του σχεδίου νόμου για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, αλλά και της οργής που έχει προκληθεί από την αστυνομική βία.

Οι διαδηλωτές αξιώνουν επίσης την παραίτηση της επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Κάρι Λαμ, όπως και να δοθεί τέλος στις διώξεις που έχουν ασκηθεί κατά των διαδηλωτών που συνελήφθησαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Λαμ, η οποία δεν είναι δημοφιλής στο Χονγκ Κονγκ, τηρεί ένα χαμηλό προφίλ από τότε που ανέστειλε τη διαδικασία επικύρωσης του σχεδίου νόμου, χωρίς ωστόσο να το αποσύρει.

«Αυτό που έχει συμβεί τους τελευταίους μήνες προκάλεσε συγκρούσεις και διαμάχες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κατοίκους», αναγνώρισε, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική περί άμβλυνσης των εντάσεων που χρησιμοποιεί εδώ και μέρες χωρίς ωστόσο να επιτυγχάνει την υποχώρηση των διαδηλωτών από τις διεκδικήσεις τους.

Πολιτική ανυπακοή

Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους νεαροί φοιτητές, έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν την εκστρατεία τους πολιτικής ανυπακοής.

«Ό,τι κι αν συμβεί, δεν θα χάσουμε το θάρρος μας, γι’ αυτό θα βρισκόμαστε συνέχεια στους δρόμους», είπε σχετικά ο 22χρονος λογιστής Τζέισον Τσαν.

«Η αντίσταση δεν είναι θέμα μιας μέρας, είναι κάτι το μακροπρόθεσμο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ