ΚΟΣΜΟΣ

Άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη υποσχέθηκε ο Τραμπ για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου

Άρματα μάχης και πολεμικά αεροσκάφη υποσχέθηκε ο Τραμπ για τους εορτασμούς της 4ης Ιουλίου
AP Photo/Andrew Harnik

Έναν διαφορετικό εορτασμό της 4ης Ιουλίου φέτος υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για στρατιωτικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Συνήθως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ θεωρείται μια μη πολιτική ημέρα στη διάρκεια της οποίας οι Αμερικανοί γιορτάζουν την κήρυξη της ανεξαρτησίας τους από τη Βρετανία το 1776.

Αν και οι προκάτοχοί του τηρούν χαμηλό προφίλ, ο Τραμπ σκοπεύει να εκφωνήσει ομιλία από το Μνημείο του Λίνκολν στην Ουάσινγκτον.

Αυτή η 4η Ιουλίου «θα είναι πολύ διαφορετική, θα είναι εξαιρετική», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Θα πω μερικές κουβέντες και θα έχουμε αεροπλάνα να πετούν από πάνω μας, τα καλύτερα μαχητικά αεροπλάνα του κόσμου», εξήγησε, ενώ πρόσθεσε «και θα έχουμε άρματα μάχης».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα άρματα μάχης διότι οι δρόμοι δεν είναι σχεδιασμένοι για να κυκλοφορούν σε αυτούς βαριά οχήματα, οπότε πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε συγκεκριμένες περιοχές», συνέχισε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμούσε τη διεξαγωγή στρατιωτικής παρέλασης στην Ουάσινγκτον από το 2017 όταν παρακολούθησε στο Παρίσι τους εορτασμούς για την 14η Ιουλίου. Η αμερικανική κυβέρνηση ανέβαλε την παρέλαση που είχε προγραμματιστεί για την ημέρα των Βετεράνων τον Νοέμβριο του 2018 όταν το κόστος εκτοξεύθηκε στα 90 εκατομμύρια δολάρια, τρεις φορές μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Αυτή τη φορά το υπουργείο Εσωτερικών, που έχει την ευθύνη για τις εκδηλώσεις, δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίσουν οι εορτασμοί. Δύο εταιρείες πυροτεχνημάτων, όμως, έχουν ανακοινώσει ότι θα παρουσιάσουν ένα σόου 35 λεπτών δωρεάν, το κόστος του οποίου εκτιμάται στα 700.000 δολάρια.

Οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι εκμεταλλεύεται την 4η Ιουλίου για να προωθήσει την προεκλογική του εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2020.

Εξάλλου μια οργάνωση κατά των πολέμων, η Code Pink, ανακοίνωσε ότι έχει λάβει άδεια για να πετάξει ένα τεράστιο μπαλόνι που παρουσιάζει τον Τραμπ ως μωρό που φορά πάνες, το Baby Trump, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνεί την ομιλία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ