ΚΟΣΜΟΣ

Ρακέτε: Στο πλευρό της ελληνικές οργανώσεις - Πάνω από ένα 1 εκατ. δωρέες για την απελευθέρωσή της

Ρακέτε: Στο πλευρό της ελληνικές οργανώσεις - Πάνω από ένα 1 εκατ. δωρέες για την απελευθέρωσή της
EPA/SELENE MAGNOLIA/SEA-WATCH HANDOUT

Στην πλοίαρχο Καρόλα Ρακέτε συμπαραστέκονται 14 ελληνικές οργανώσεις και ζητούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τις πολιτικές δυνάμεις και τις πολιτειακές και δικαστικές αρχές της Ιταλίας να προστατεύσουν τα δικαιώματά της και των ανθρώπων που διέσωσε, καθώς και να απελευθερωθεί άμεσα, αλλά και να απαλλαχθεί από όλες τις κατηγορίες.

Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, «οι υπογράφουσες οργανώσεις απευθυνόμαστε στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στις πολιτικές δυνάμεις και τις πολιτειακές και δικαστικές αρχές της Ιταλίας, ζητώντας τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα της πλοιάρχου Καρόλα Ρακέτε, των ανθρώπων που διέσωσε, το κράτος δικαίου και, τελικά, την αξία της αλληλεγγύης στην Ευρώπη».

Εξάλλου, σημειώνουν ότι «η ποινικοποίηση της διάσωσης στη θάλασσα αποτελεί την τελευταία πράξη μιας σειράς μέτρων που παλαιότερα θα ήταν αδιανόητα σε ένα κράτος δικαίου. Η κανονικοποίηση και νομιμοποίησή τους δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε περισσότερους αποκλεισμούς, ενίσχυση της ακροδεξιάς ρητορικής, θέτοντας σε διακινδύνευση τις δημοκρατικές εγγυήσεις και τα δικαιώματα όλων μας στην Ευρώπη».

Οι 14 ανθρωπιστικές οργανώσεις με κοινή ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν επίσης ότι η «πράξη της Καρόλα Ρακέτε, αλλά και αυτή της Πία Κλεμπ, που κατηγορείται για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης στην Ιταλία καθώς προχώρησε σε θαλάσσια διάσωση, δεν μπορούν να είναι ποινικά κολάσιμες, γιατί ήταν όχι μόνο ηθικά ορθές, αλλά και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τους 14, η Ιταλία έχει υιοθετήσει νομοθετικά μέτρα «που ουσιαστικά ποινικοποιούν τη διάσωση ανθρώπων στη θάλασσα με την απαγόρευση εισόδου και ελλιμενισμού στα λιμάνια της χώρας των διασωστικών πλοίων, μέσω της επιβολής προστίμων και στερητικών της ελευθερίας ποινών» και προσθέτουν:

«Η λύση, όμως, απέναντι στον εκτοπισμό των ανθρώπων, που γίνεται λόγω απόλυτης ανάγκης, δεν μπορεί να είναι η επιστροφή τους σε χώρες που θα τεθούν υπό καθεστώς παράνομης κράτησης, εκτεθειμένοι/ες σε βασανιστήρια, ή θα ζήσουν σε συνθήκες κινδύνου για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα».

«Η συνδρομή των πλοιάρχων στους ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα» σημειώνουν οι 13, «ανεξάρτητα από την ιθαγένειά τους, το καθεστώς τους και τις συνθήκες στις οποίες διασώζονται, αποτελεί υποχρέωση που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Παράλληλα, τα κράτη έχουν την υποχρέωση συνεργασίας σε περιπτώσεις διάσωσης και οφείλουν να επιτρέψουν την αποβίβαση των διασωθέντων σε τόπο ασφαλή».

Οι υπογράφουσες οργανώσεις είναι:

1) ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων

2) Γιατροί του Κόσμου

3) Γιατροί χωρίς Σύνορα

4) Διεθνής Αμνηστία-Ελληνικό Τμήμα

5) Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

6) Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

7) Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

8) Generation 2.0 Red

9) Greenpeace - Ελληνικό Τμήμα

10) HumanRights360

11) Κέντρο Ημέρας - Βαβέλ

12) Refugee Support Aegean

13) Αλληλεγγύη - Solidarity Now

14) Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Πάνω από ένα εκατομμύριο για την πλοίαρχο

Παράλληλα, υποστηρικτές της Ρακέτε συγκέντρωσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ για να καλύψουν τα νομικά έξοδα.

Οι προσωπικότητες της γερμανικής τηλεόρασης Γιαν Μπόμερμαν και Κλάας Χέφερ-Ουμλάουφ συγκέντρωσαν το βράδυ της Κυριακής πάνω από 620.000 ευρώ. Μια εκστρατεία που ξεκίνησε στην Ιταλία, απέδωσε πάνω από 400.000 ευρώ, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ