ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ελεύθερη η καπετάνισσα Κάρολα Ράκετε

Ιταλία: Ελεύθερη η καπετάνισσα Κάρολα Ράκετε
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA/TILL M. EGEN/SEA-WATCH HANDOUT

Δικαστήριο της Σικελίας αποφάσισε να άρει την εντολή κατ’ οίκον περιορισμού που είχε επιβληθεί στην πλοίαρχο Κάρολα Ράκετε, του πλοίου Sea-Watch 3, η οποία συνελήφθη αφού μετέφερε δεκάδες Αφρικανούς μετανάστες στην Ιταλία αψηφώντας τον θαλάσσιο αποκλεισμό, ανάφερε μια δικαστική πηγή.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Σαλβίνι, απάντησε πως ήλπιζε για μια σκληρότερη απάντηση από το δικαστικό σύστημα της χώρας του, υποσχέθηκε, ωστόσο, ότι θα απελάσει όσο το δυνατόν συντομότερα την 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχο.

«Θα επιστρέψει στη Γερμανία, όπου οι Αρχές δεν θα ήταν τόσο ανεκτικές εάν ένας Ιταλός καπετάνιος έθετε σε κίνδυνο τις ζωές Γερμανών αστυνομικών» είπε χαρακτηριστικά.

Η Ράκετε κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές τεσσάρων αστυνομικών που επέβαιναν σε ένα πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, καθώς αψήφησε τις εντολές του πολεμικού ναυτικού και εισήλθε στο λιμάνι της Λαμπεντούζας με το πλοίο της, της μκο Sea-Watch.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η Ράκετε ανακρίθηκε για τρεις ώρες στο δικαστήριο τη Δευτέρα για τον εμβολισμό σκάφους της ιταλικής ακτοφυλακής. Η ίδια ζήτησε συγγνώμη από το δικαστήριο, λέγοντας πως επρόκειτο για ατύχημα.

Η δικαστίνα Αλεσάντρα Βέλα απεφάνθη την Τρίτη ότι η Ράκετε δεν παραβίασε κανέναν νόμο, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίθηκε στο καθήκον της να προστατεύει ανθρώπινες ζωές.

Η Ράκετε ευχαρίστησε το πλήρωμα του Sea-Watch 3 και χαρακτήρισε την απόφαση μια μεγάλη νίκη για την αλληλεγγύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ