ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Ισόβια κάθειρξη στους δολοφόνους των Ρομά

Ουγγαρία: Ισόβια κάθειρξη στους δολοφόνους των Ρομά
EPA/Tamas Soki

Τρείς κατά συρροήν δολοφόνοι που στοχοποίησαν μέλη της μειονότητας των Ρομά της Ουγγαρίας το 2008 και το 2009, τιμωρήθηκαν με ισόβια κάθειρξη την Τρίτη, σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΤΙ.

Στους 18 μήνες των δολοφονικών τους επιθέσεων, έξι άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένα μικρό παιδί, σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Οι δολοφονίες βγήκαν στην δημοσιότητα σε μια περίοδο που η Ουγγαρία, πέρασε μια οικονομική και πολιτική κρίση.

Οι Ρομά, οι οποίοι αριθμούν τους 500.000 στην χώρα, αποτελώντας το 7% του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων, αντιμετωπίζουν διακρίσεις σε βάρος τους , δυσκολίες όσον αφορά την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, και συχνά ζουν υπό συνθήκες ακραίας φτώχειας. Οι τρεις δράστες, ο Ζολτ Πέτο και τα αδέρφια Ίστβαν Κις και Άρπαντ Κις, που ανήκαν άλλοτε σε συμμορίες σκίνχεντ στην ανατολική Ουγγαρία, είχαν συλληφθεί τον Αύγουστο του 2009.

Ένας τέταρτος συνένοχος , ο Ιστβάν Κσόντος(Istvan Csontos), ο οποίος οδήγησε τους δολοφόνους στους τόπους των εγκλημάτων, είχε καταδικαστεί πέρυσι σε 13 χρόνια φυλάκισης.

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στις οποίες δεν είχαν υπάρξει νεκροί, οι κατάδικοι διέπραξαν τον πρώτο τους φόνο τον Νοέμβριο του 2008, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Τον Φεβρουάριο του 2009 εξαπέλυσαν επίθεση στην Τατάρσαντγκεργκ στην κεντρική Ουγγαρία, πυρπολώντας ένα σπίτι και ανοίγοντας πυρ ενάντια σε έναν 28χρονο Ρομά και τον 5χρονο γιο του, που βγήκαν από το σπίτι για να σωθούν από τη φωτιά, στην πιο αποτρόπαιη επίθεσή τους.

Στα πρώτα στάδια των ερευνών, η αστυνομία είχε προχωρήσει σε συλλήψεις μειονοτικών για τις δολοφονίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ