ΚΟΣΜΟΣ

Στρασβούργο: Ο Νταβίντ Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Στρασβούργο: Ο Νταβίντ Σασόλι νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
AP Photo/Jean-Francois Badias

Ο Ιταλός, κεντροαριστερός βουλευτής, Νταβίντ Σασόλι που προέβαλε ως το φαβορί για τη διαδοχή του Αντόνιο Ταγιάνι, εξελέγη τελικά πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σασόλι εξελέγη με 345 ψήφους στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας, με τον Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών να συγκεντρώνει 160 ψήφους, τη Σκα Κέλερ από τους Πράσινους 119 και την Ισπανίδα Σίρα Ρέγκο 43 ψήφους.

Αναμένεται να υπηρετήσει τον ευρωπαϊκό θεσμό για δυόμιση χρόνια – το μισό δηλαδή της κοινοβουλευτικής θητείας, προτού παραδώσει τα ηνία σε ένα μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) για το υπόλοιπο της εντολής.

Ο Σασόλι, 63 ετών, πρώην δημοσιογράφος και ευρωβουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα από το 2009, κατά την ομιλία του πριν την ψηφοφορία, τόνισε πως αποφάσισε να βάλει υποψηφιότητα για το αξίωμα γιατί «η Ευρώπη μπορεί να γίνει ισχυρότερη μόνο με μία βουλή που θα διαδραματίζει πιο σημαντικό ρόλο».

Η ανέλιξή του στην υψηλότερη θέση του ευρωκοινοβουλίου περιγράφεται από τα διεθνή μέσα ως «απρόσμενη». Οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν εξετάσει για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου την περίπτωση του σοσιαλιστή Βούλγαρου πρώην πρωθυπουργού, Σεργκέι Στανίσεφ. Ωστόσο, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελών κατέληξαν στις υποψηφιότητες των Σκα Κέλερ από τους Πράσινους, Γιαν Ζαχραντίλ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και Σίρα Ρέγκο από την Αριστερά και Νταβίντ Σασόλι, από το Δημοκρατικό Κόμμα - υποψηφιότητα που στήριξε η πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών καθώς και το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ